Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2016/01/prometni_policajac02.jpg

Tijekom vikenda, od 24. do 27. ožujka, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je devet prometnih nesreća, od čega četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima je jedna osoba teško i tri osobe lakše ozlijeđene. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno kretanje kolnikom i nedovoljna udaljenost od desnog ruba kolnika.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 24. do 27. ožujka, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je devet prometnih nesreća, od čega četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima je jedna osoba teško i tri osobe lakše ozlijeđene. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno kretanje kolnikom i nedovoljna udaljenost od desnog ruba kolnika.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su četiri prometne nesreće s materijalnom štetom. Mladi vozači izazvali su tri nesreće s materijalnom štetom, pri čemu su dva mlada vozača bila pod utjecajem alkohola.

Utvrđeno je 119 prometnih prekršaja, od čega 18 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 35 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva bio je smješten jedan vozač,  a jedan je uhićen.

Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su četiri mlada vozača.  Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u nedjelju, 26. ožujka, u 6.55 sati u Bilogorskoj ulici u Koprivnici, kada je 19 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,52 promila i skrivio prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 25. ožujka, u 21.28 sati na državnoj cesti broj D 43 između Šemovaca i Đurđevca, kada je 33 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,32 promila, te skrivio prometnu nesreću s materijalnom štetom.

U nedjelju, 26. ožujka, od 17 do 23 sata, na području PP Križevci proveden je pojačani nadzor prometa usmjeren na nadzor brzine kretanja, alkoholiziranosti vozača i mlade vozače. Izvršen je nadzor 45 vozača i vozila, od čega jednog vozača bicikala, vozača traktora, tri vozača teretnih vozila i 40 vozača osobnih automobila. Alkotestirano je 36 vozača.

Utvrđeno je 30 prometnih prekršaja, od čega 11 prekoračenja dopuštenih brzina kretanja i četiri upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora prometa na području PP Križevci najveća koncentracija alkohola utvrđena je u 20.05 sati u Zagrebačkoj ulici u Križevcima, kada je 53 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,08 promila. Vozač je isključen iz daljnjeg sudjelovanja u prometu.

Najveća brzina kretanja utvrđena je u 17.35 sati u Zagrebačkoj ulici u Svetom Ivanu Žabnu, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 107 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Sve sudionike u prometu podsjećamo na nužnost postupanja sukladno značenju prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja. Naglašavamo da vozač koji skreće ulijevo mora propustiti vozila koje mu dolaze u susret i nastavljaju smjer svog kretanja ili koja skreću udesno.

Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti.

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo da obavezno tijekom vožnje koriste zaštitne kacige, poštuju prometne znakove i pravila posebice one koji se odnose na brzinu kretanja, pretjecanje vozila,  te promet u raskrižju. Ostale vozače motornih vozila pozivamo na povećani oprez prilikom sudjelovanja u prometu i apeliramo na njih da povećaju svijest o prisutnosti vozača mopeda i motocikala na cestama.

Vozače i putnike u motornim vozilima podsjećamo da koriste sigurnosni pojas, te da djecu prevoze na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.



Stranica