Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2016/01/prometni_policajac02.jpg

Tijekom vikenda, od 7. do 9. travnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed koji je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno kretanje kolnikom i umor vozačice. 

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 7. do 9. travnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed koji je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno kretanje kolnikom i umor vozačice.

Utvrđeno je 155 prometnih prekršaja, od čega 26 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 59 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnoj prostoriji do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržan je jedan vozač, dok su dva vozača uhićena. Protiv jednog vozača je proveden žurni prekršajni postupak, koji je predan na izdržavanje kazne zatvora.

Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su četiri mlada vozača. Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u nedjelju, 9. travnja, u 4 sata u Ulici Stari Brežanec u Koprivnici, kada je 18 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,07 promila.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u petak, 7. travnja, u 19.15 sati u Ulici kralja Tomislava u Đurđevcu, kada je 39 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,37 promila.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 9. travnja, u 23.32 sati u Koprivničkoj ulici u Novigradu Podravskom, kada se 24 - godišnji vozač osobnog automobila kretao brzinom od 131 kilometar na sat, iako je brzina ograničena na  60 kilometara na sat.

U subotu, 8. travnja, od 15 do 21 sat na području Postaje prometne policije Koprivnica proveden je pojačani nadzor prometa usmjeren na nadzor brzine kretanja vozila, mlade vozače i upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola. Izvršen je nadzor 31 vozača i vozila, od čega pet vozača bicikala, vozača teretnog vozila i 25 vozača osobnih automobila. Utvrđeno je 20 prometnih prekršaja, od čega 11 prekoračenja dopuštenih brzina kretanja i četiri upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Najveća brzina kretanja utvrđena je u 16.45 sati u Ulici kralja Zvonimira u Reki, kada se 36 - godišnji vozač motocikla kretao brzinom od 162 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 60 kilometara na sat.


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Podsjećamo vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja vozila, te da u slučaju prilagode brzinu kretanja svog vozila stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.
           
Sve sudionike u prometu molimo za povećan oprez prilikom skretanja, pretjecanja, uključivanja u promet, mimoilaženja, prestrojavanja i vršenja drugih radnji, kako ne bi u opasnost doveli sebe ali i ostale sudionike u prometu.

Sve vozače podsjećamo da alkoholna pića negativno utječu na vozačke sposobnosti i uvelike povećavaju mogućnost događanja prometnih nesreća, te stoga ponovno apeliramo na sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti. Isto tako, vozače koji su umorni ili koji konzumiraju lijekove koji utječu na njihove vozačke sposobnosti savjetujemo da ne upravljaju vozilima prije nego se odmore odnosno prije nego što prođe djelovanje lijeka.

Vozačima koji su konzumirali alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi službe ili da upravljanje vozilima prepuste osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića.

Zasebno apeliramo na mlade vozače da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebice propise u vezi neupravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića, poštivanja ograničenja brzine kretanja, te vršenja radnji vozilom u prometu i poštivanja prednosti prolaska.

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo na poštivanje prometnih propisa, posebice onih koji se odnose na tehničku ispravnost vozila, upravljanje onom kategorijom vozila za koju posjeduju valjanu vozačku dozvolu, te na nekonzumaciju alkoholnih pića prije ili za vrijeme upravljanja ovom kategorijom vozila. Ističemo da i vozači i putnici na mopedima i motociklima moraju koristiti homologirane zaštitne kacige koje moraju biti propisno pričvršćene.

Vozače osobnih automobila, teretnih vozila i traktora pozivamo na povećani oprez, posebice prilikom uključivanja u promet, pretjecanja, skretanja i prolaska kroz raskrižja, kako ne bi dolazilo do naleta na vozače mopeda i motocikala. Posebno upozoravamo na provjeru „mrtvog kuta“.

Podsjećamo vozače bicikala da koriste postojeće biciklističke staze i trake, da vode računa o tehničkoj ispravnosti bicikala, te da vode računa da prije nego što izvrše radnju skretanja ulijevo ili udesno se pogledom preko ramena uvjere da mogu sigurno skrenuti pri čemu moraju ostale sudionike u prometu u prometu o svojoj namjeri obavezno obavijestiti odručenjem lijeve ili desne ruke.

Roditelje podsjećamo da djeca mlađa od 14 godina ne smiju samostalno upravljati biciklom u prometu na cesti, te da vozači bicikala mlađi od 16 godina moraju na glavi za vrijeme upravljanja biciklom obavezno imati pričvršćenu zaštitnu kacigu.



Stranica