Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2017/03/ilust.policija.png

Utvrđeno je 96 prometnih prekršaja, od čega 25 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 12 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, od 9. do 12. lipnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće od čega je jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su nepropisno uključivanje u promet, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisno kretanje kolnikom i neprilagođena brzina. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su dvije prometne nesreće s  materijalnom štetom.

Utvrđeno je 96 prometnih prekršaja, od čega 25 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 12 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.           

Tijekom vikenda u posebnu prostoriju za smještaj do prestanka djelovanja opojnog sredstva bilo je smješteno pet vozača, četiri vozača su uhićena, a protiv tri vozača su provedeni žurni prekršajni postupci na kojim su vozači kažnjeni novčanim kaznama, uvjetnim kaznama zatvora i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja vozilima B i F kategorije. 

Tijekom vikenda zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su četiri mlada vozača (0, 00 do 0,50 g/kg - 2; od 1,01 do 1,50 g/kg – 1; preko 1,51 g/kg - 1). Dva mlada vozača bila su uhićena radi upravljanja, a protiv jednog je proveden žurni prekršajni postupak. Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača osobnog automobila utvrđena je u subotu, 10. lipnja, u 1.45 sati u Ulici Đure Sudete u Virju, kada je 22 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,81 promila. Vozač je uhićen te je proveden žurni prekršajni postupak, u kojem je kažnjen kaznom zatvora od 15 dana uvjetno na 12 mjeseci i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije tri mjeseca. 

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u nedjelju, 11. lipnja, u 22.55 sati u Drnju, Trg kralja Tomislava, kada je 33 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,17 promila. 

Najveća brzina kretanja vozila u nadzoru prometa utvrđena je u subotu, 10. lipnja, u 5.09 sati u Ulici Miklinovec u Koprivnici, kada se vozač osobnog automobila, za vrijeme trajanja izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije i pod utjecajem alkohola od 1,90 promila, kretao brzinom od 127,8 kilometara na sat na mjestu gdje je brzina ograničena na 50 kilometara na sat. Vozač je uhićen i proveden je žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen kaznom zatvora od 14 dana uvjetno na 12 mjeseci, novčanom kaznom od 21.800 kuna i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije četiri mjeseca.             

Dana 9./10. lipnja, od 20 do 3 sata na području Policijske uprave koprivničko-križevačka, u suradnju s Policijskom upravom virovitičko-podravskom, provedena je akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga. Tijekom akcije izvršen je nadzor 129 vozača, od čega 16 mladih vozača. Utvrđen je 31 prekršaj od čega 13 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. U akciji su dva mlada vozača zatečena kako upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola. 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Vozače bicikala podsjećamo da    su se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, potrebno je kretati se što bliže desnom rubu  kolnika. Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti. 

Podsjećamo sve vozače da su se dužni kretati lijevom prometnom trakom na dovoljnoj udaljenosti od središnje linije i od desnog ruba kolnika kako ne bi došlo do slijetanja vozila s ceste ili prelaska na suprotni prometni trak i udara u drugo vozilo, ali i na dovoljnoj udaljenosti od vozila iza kojeg se kreću kako ne bi došlo do sudara u koloni.  Podsjećamo sve sudionike u prometu da postupaju sukladno postavljenim prometnim znakovima na raskrižju i svjetlima semafora, a kojima se regulira prednost prolaska na raskrižjima.

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo da u slučaju da su konzumirali alkoholna pića, droge ili lijekove koje smanjuju vozačke sposobnosti odnosno ukoliko osjećaju umor, niti ne pokušavaju upravljati mopedom ili motociklom u prometu na cesti jer ove okolnosti povećaju mogućnost događanja prometne nesreće ili pada s vozila. Također ih molimo da ne „sijeku“ zavoje i da ne ulaze „u škare“. 

Vozači i putnici u motornim vozilima koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.



Stranica