Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2017/07/IlustracijPUpolicajka.jpg

Utvrđena su 102 prometna prekršaja, od čega 22 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 21 prekršaj vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.  

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, od 28. do 31. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su tri prometne nesreće s materijalnom štetom. 

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su vožnja na nedovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika, oduzimanje prednosti prolaska i nepropisna vožnja unazad. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su jednu prometnu nesreću. 

Utvrđena su 102 prometna prekršaja, od čega 22 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 21 prekršaj vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.           

Tijekom vikenda u posebnu prostoriju za smještaj do prestanka djelovanja opojnog sredstva bila su smještena dva vozača, a dva vozača su uhićena. 

Zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su dva mlada vozača (0, 00 do 0,50 g/kg - 1; od 1,01 do 1,50 g/kg – 1).  Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača bicikla utvrđena je u nedjelju, 30. srpnja, u 1.30 sati u Zagrebačkoj ulici u Križevcima, kada je 19 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 1,23 promila.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u petak, 28. srpnja, u 23.10 sati u Vinogradskoj ulice u Đurđevcu, kada je 51 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,06 promila pri čemu je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. 

Najveća brzina kretanja vozila u nadzoru prometa utvrđena je u petak, 28. srpnja, u 8.04 sati u Peterancu, u Ulici Braće Radić, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 108 kilometara na sat na mjestu gdje je brzina ograničena na 50 kilometara na sat. 

U petak, 28. srpnja, od 17 do 23 sata, na području Policijske postaje Križevci proveden je pojačani nadzor prometa.

Tijekom pojačanog nadzora izvršen je nadzor 55 vozača i vozila od čega dva vozača mopeda, tri vozača motocikala, četiri vozača teretnih vozila i 46 vozača osobnih automobila. Alkotestirano je 13 vozača.

Utvrđeno je ukupno 28 prometnih prekršaja od čega sedam prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, pet prekršaja upravljanja motornom vozilom prije stjecanja prava, četiri prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, tri nepropisna korištenja mobitela, dva nekorištenja zaštitnih kaciga, dva nepropisna kretanja kolnikom, prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja, prekršaj upravljanja neregistriranim vozilom, prekršaj upravljanja neosiguranim vozilom, neposjedovanje vozačke dozvole i prekršaj isteka valjanosti vozačke dozvole.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u 19.05 sati u Svetom Petru Čvrstecu, kada je 35 - godišnji vozač upravljao neregistriranim i neosiguranim mopedom pod utjecajem alkohola od 3,43 promila, pri čemu nije koristio zaštitnu kacigu, niti je kod sebe imao vozačku dozvolu kojoj je istekao rok valjanosti.

Na državnoj cesti broj 22 između Finčevca i Križevaca utvrđeno je prekoračenje dopuštene brzine kretanja, kada se 23 - godišnji vozač kroz naselja kretao brzinom od 95 kilometara na sat iako je brzina kretanja vozila ograničena na 50 kilometara na sat.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkoholaodnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Vozače bicikala podsjećamo da    su se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, potrebno je kretati se što bliže desnom rubu  kolnika.

Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti. 

Podsjećamo sve vozače da su se dužni kretati desnom prometnom trakom na dovoljnoj udaljenosti od središnje linije i od desnog ruba kolnika kako ne bi došlo do slijetanja vozila s ceste ili prelaska na suprotni prometni trak i udara u drugo vozilo. Podsjećamo sve sudionike u prometu da postupaju sukladno postavljenim prometnim znakovima na raskrižju i svjetlima semafora, a kojima se regulira prednost prolaska na raskrižjima.

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo da u slučaju da su konzumirali alkoholna pića, droge ili lijekove koje smanjuju vozačke sposobnosti odnosno ukoliko osjećaju umor, niti ne pokušavaju upravljati mopedom ili motociklom u prometu na cesti jer ove okolnosti povećaju mogućnost događanja prometne nesreće ili pada s vozila. Također ih molimo da ne „sijeku“ zavoje i da ne ulaze „u škare“.

Vozači i putnici u motornim vozilima dužni su koristiti sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Ujedno podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilom nije dozvoljena uporaba mobitela, osim ukoliko se koristi uređaj koji omogućava uporabu mobitela bez uporabe ruku.



Stranica