Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2017/08/pol.vozilo.bmp

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su nepropisno uključivanje u promet, neprilagođena brzina i nepropisno pretjecanje. Utvrđen je 91 prometni prekršaj, od čega 20 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 15 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, od 8. do 11. rujna, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su tri prometne nesreće, od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene.   

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su nepropisno uključivanje u promet, neprilagođena brzina i nepropisno pretjecanje. Utvrđen je 91 prometni prekršaj, od čega 20 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 15 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.           

Tijekom vikenda u posebnu prostoriju za smještaj do prestanka djelovanja opojnog sredstva bio je smješten jedan vozač, dva su vozača uhićena, a protiv jednog vozača je proveden žurni prekršajni postupak. Na izdržavanje izrečene kazne zatvora u zatvor u Bjelovaru predana je jedna osoba. 

Tijekom vikenda zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su četiri mlada vozača (od 0,00 do 0,50 g/kg – 1, od 0,51 do 1,00 g/kg - 1, iznad 1,50 g/kg - 2).  Najveća koncentracija alkohola od 2,10 promila utvrđena je u nedjelju, 10. rujna, u 0.50 sati u Gornjoj Rijeci u Križevačkoj ulici kod 21 – godišnjeg mladog vozača.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u nedjelju, 10. rujna, u 13.20 sati u Kuzmincu, kada je 24 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,87 promila. 

Najveća brzina kretanja vozila u nadzoru prometa utvrđena je u subotu, 9. rujna, u 12.26 sati u Velikoj Mučnoj, kada se 35 - godišnji vozač osobnog automobila kretao brzinom od 102 kilometara na sat u mjestu gdje je brzina ograničena na 60 kilometara na sat. 

Dobro je podsjetiti 

Akcija „Poštujte naše znakove“

Započela je nova školska godina. Na prometnicama je veliki broj djece od kojih mnoga po prvi puta samostalno sudjeluju u prometu na cestama. Djeca su na taj način postala aktivni sudionici u prometu, izloženi svim opasnostima koje cestovni promet nosi sa sobom.

U sklopu akcije „Poštujte naše znakove“ policijski službenici na prometnicama u zonama škola vršiti će pojačan nadzor prometa, a posebno nadzor obveza vozača spram pješaka koji prelaze cestu na obilježenom pješačkom prijelazu, brzine kretanja vozila u zonama škola, prijevoz djece te zaustavljanje i parkiranje vozila u zonama škola. Također, policijski službenici, pripadnici prometnih jedinica mladeži i školskih prometnih jedinica kod ugroženijih škola vršiti će tjelesnu regulaciju prometa.

Oprez – djeca u prometu

Kako bi učenici svih razreda osnovnih, ali i srednjih škola, bili što sigurniji u prometu vozačima savjetujemo da:

• poštuju ograničenja brzina kretanja vozila u zonama škola. Na prometnicama u zonama škola brzina kretanja vozila obično je ograničena na 40 kilometara na sat,

• pri nailasku na obilježeni pješački prijelaz u zoni škole uspore kretanje svojih vozila kako bi se mogli sigurno zaustaviti i propustiti djecu koja namjeravaju prijeći cestu,

• prilikom propuštanja djece na obilježenim pješačkim prijelazima, pomoću znaka rukom djeci daju do znanja da mogu sigurno prijeći cestu,

• ne pretječu ili obilaze vozila koja su zaustavljena ispred obilježenih pješačkih prijelaza poradi propuštanja pješaka,

• prilikom zaustavljanja ili parkiranja svojih vozila vode računa da zaustavljeno ili parkirano vozilo ne ometa kretanje pješaka i ne ugrožava promet. Tako nije dozvoljeno parkirati ili zaustaviti vozilo na nogostupu, pješačko-biciklističkoj stazi, u neposrednoj blizini raskrižja i na taj način djecu onemogućiti da koriste nogostupe ili da imaju dobru preglednost raskrižja,

• ukoliko ćete dijete voziti automobilom u školu, a kod škole postoji parkiralište na koje imate pristup, uvijek na njemu pakirajte vozilo i dozvolite djetetu da izađe odnosno uđe u vozilo. Ukoliko parkirališta nema te se morate zaustaviti na kolniku, uvijek zaustavite vozilo na propisan načine uz onaj rub ceste koji je bliži školi kako dijete ne bi moralo pretrčavati cestu,

• s povećanim oprezom sudjeluju u prometu na cestama u zonama škola.



Stranica