Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2017/08/pol.vozilo.bmp

Tijekom vikenda, od 22. do 25. rujna, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je 12 prometnih nesreća. Zabilježeno je čak 11 prometnih nesreća s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom i prometna nesreća s lakše ozlijeđenom osobom.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 22. do 25. rujna, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je 12 prometnih nesreća. Zabilježeno je čak 11 prometnih nesreća s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom i prometna nesreća s lakše ozlijeđenom osobom.

Dvije prometne nesreće izazvali su vozači pod utjecajem alkohola. Mladi vozač izazvao je nesreću u kojoj je lakše ozlijeđen.

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisno uključivanje u promet, oduzimanje prednosti prolaska, neprilagođena brzina, nepropisno uključivanje u promet, nepropisno kretanje kolnikom  i nepropisno pretjecanje.

Utvrđeno je 112 prometnih prekršaja, od čega 19 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 14 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su dva  vozača. Četiri vozača su uhićena, a protiv jednog je proveden žurni prekršajni postupak.

Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su dva mlada vozača. Jučer, 24. rujna, u 0.45 sati u Ulici Nikole Tesle u Križevcima zatečen je 21 -godišnji mladi vozač kako upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,81 promil.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u nedjelju, 24. rujna, u 19.34 sata u Ulici Ivana Česmičkoga u Koprivnici, kada je 34 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,92 promila.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba.

Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da, osim poštivanja ograničenja brzine kretanja izraženih prometnim znakovima i pravilima, prilagode brzinu kretanja vozila stanju i osobinama prometnica, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Podsjećamo sve vozače automobila da su se dužni kretati sredinom desne prometne trake, kako ne bi došlo do slijetanja vozila s ceste ili prelaska na suprotni prometni trak i udara u drugo vozilo.

Sve sudionike u prometu pozivamo na poštivanje prometnih znakova i semafora kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja.

Vozače bicikala i pješake podsjećamo da se moraju kretati izgrađenim nogostupima i biciklističkim stazama. Ujedno ih podsjećamo da noću i za vrijeme kišnih oborina i magli moraju biti dodano označeni reflektirajućom materijom, prslukom ili odjećom odnosno izvorom svjetlosti.

Na vozače i putnike u motornim vozilima apeliramo da koriste sigurnosni pojas kako na prednjim tako i na stražnjim sjedalima. Djeca se u automobilima trebaju prevoziti smještena u odgovarajuće dječje autosjedalice.

Sve sudionike u prometu na cestama molimo da mobilne uređaje i druge uređaje koji im odvlače pozornost s prometnice koriste nakon što završe upravljanje vozilima ili pješačenje. 



Stranica