Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2017/08/pol.vozilo.bmp

Tijekom vikenda, od 29. rujna do 2. listopada, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su tri prometne nesreće. U dvije prometne nesreće jedna je osoba teško i jedna lakše ozlijeđena. Jedan vozač koji je skrivio prometnu nesreću bio je pod utjecajem alkohola.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 29. rujna do 2. listopada, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su tri prometne nesreće. U dvije prometne nesreće jedna je osoba teško i jedna lakše ozlijeđena. Jedan vozač koji je skrivio prometnu nesreću bio je pod utjecajem alkohola.

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i nepropisno kretanje nogostupom.

Utvrđeno je 96 prometnih prekršaja, od čega 15 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 35 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su dva  vozača. Jedan je vozač uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak u kojem mu je izrečena novčana kazna od 12.900 kuna i zabrana upravljanja vozilima B kategorije 12 mjeseci.

Tijekom vikenda jedan je 20 - godišnji vozač prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom,  u nedjelju, 1. listopada, u 2.25 sati u Ulici Ante Starčevića u Koprivnici upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,41 promil. Vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u nedjelju, 1. listopada, u 18.40 sati u Tremi Prkosu, kada je 52 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,32 promila.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 30. rujna, u 11.23 sati u Svetom Ivanu Žabnu u Zagrebačkoj ulici, gdje je 25 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 95 kilometara na sat, na mjestu gdje je brzina ograničena na  50 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba.

Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Podsjećamo sve vozače da su se dužni kretati desnom prometnom trakom na dovoljnoj udaljenosti od središnje linije i od desnog ruba kolnika kako ne bi došlo do slijetanja vozila s ceste ili prelaska na suprotni prometni trak i udara u drugo vozilo. Podsjećamo sve sudionike u prometu da postupaju  sukladno postavljenim prometnim znakovima na raskrižju i svjetlima semafora, a kojima se regulira prednost prolaska na raskrižjima.

Vozače bicikala podsjećamo da su se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, potrebno je kretati se što bliže desnom rubu  kolnika.

Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti.

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo da u slučaju da su konzumirali alkoholna pića, droge ili lijekove koje smanjuju vozačke sposobnosti odnosno ukoliko osjećaju umor, niti ne pokušavaju upravljati mopedom ili motociklom u prometu na cesti jer ove okolnosti povećaju mogućnost događanja prometne nesreće ili pada s vozila. Također ih molimo da ne „sijeku“ zavoje i da ne ulaze „u škare“.

Vozači i putnici u motornim vozilima koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica. 



Stranica