Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2018/01/prometni_policajac02.jpg

Utvrđena su 142 prometna prekršaja, od čega 17 prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 48 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.Sankcionirana su i 24 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, te dva prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom.

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, od 12. do 14 . siječnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. Jednu prometnu nesreću izazvao je vozač pod utjecajem alkohola. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su umor vozača i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti. 

Utvrđena su 142 prometna prekršaja, od čega 17 prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 48 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.Sankcionirana su i 24 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, te dva prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom.           

Tijekom vikenda u posebnu prostoriju za smještaj do prestanka djelovanja opojnog sredstva bio je smješten jedan vozač,  dok je jedan vozač uhićen. 

Tijekom vikenda zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su tri mlada vozača (od 00,00 do 0,50 g/kg – 2, od 1,01 do 1,50 g/kg - 1).  Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača osobnog automobila utvrđena je u nedjelju, 14. siječnja, u 4.38 sati na Trgu Karla Lukaša u  Sv. I. Žabno, kada je 21-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,03 promila. 

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 14. siječnja, u 15.10 sati u Ulici braće Radića u Svetom Ivanu Žabno, kada je 25 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom upravljao prije stjecanja prava i pod utjecajem alkohola od 3,68 promila, pri čemu je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je uhićen.

Najveće prekoračenje brzine utvrđeno je u petak, 12. siječnja, u 9.48 sati na državnoj cesti broj 22 u Bukovju Križevačkom, kada se 42 - godišnji vozač osobnog automobila kretao brzinom od 106 kilometara na sat iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 50 kilometara na sat.

Dobro je podsjetiti

 Oprezno u prometu 

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Osobama koje su konzumirale alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti. Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Pješacima ovim putem skrećemo pozornost na korištenje nogostupa, odnosno na dijelovima cesta na kojima nema nogostupa na kretanje uz lijevi rub kolnika, te da za vrijeme kretanja kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim materijalom ili izvorom svjetlosti. Vozače bicikala podsjećamo na obavezno korištenje biciklističkih staza i traka, te na obavezno paljenje svjetala na biciklima i korištenje reflektirajuće biciklističke odjeće ili reflektirajućih prsluka ili druge reflektirajuće materije noću i u uvjetima smanjene vidljivosti.

Podsjećamo sve vozače da su se dužni kretati desnom prometnom trakom na dovoljnoj udaljenosti od središnje linije i od desnog ruba kolnika kako ne bi došlo do slijetanja vozila s ceste ili prelaska na suprotni prometni trak i udara u drugo vozilo. Podsjećamo sve sudionike u prometu da postupaju sukladno postavljenim prometnim znakovima na raskrižju i svjetlima semafora, a kojima se  regulira prednost prolaska na raskrižjima. Vozači i svi putnici u motornim vozilima trebaju koristiti sigurnosni pojas, a djecu treba prevoziti pravilno smještenu u dječje autosjedalice. Na sve vozače i pješake apeliramo da tijekom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta odnosno magle, kiše i snijega uslijed čega su kolnici mokri, sve vozače molimo da dodatno pojačaju oprez, smanje brzinu kretanja svojih vozila, povećaju međusobni razmak, te izbjegavaju pretjecanja i nagla kočenja.

Kako je danas počela nastava u osnovnim i srednjim školama, vozače molimo za povećan oprez u zonama škola.



Stranica