Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2018/01/prometni_policajac02.jpg

Utvrđena su 104 prometna prekršaja, od čega 20 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 11 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 2. do 5. veljače, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su tri prometne nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Jednu prometnu nesreću izazvao je vozač pod utjecajem alkohola. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, nepropisno pretjecanje i nepropisno uključivanje u promet.

Utvrđena su 104 prometna prekršaja, od čega 20 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 11 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnoj prostoriji do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržan je jedan vozač. Dva vozača su uhićena, a protiv jednog je proveden žurni prekršajni postupak.

Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su tri mlada vozača (svi od 0,51 do 1,00 promila). Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u nedjelju, 4. veljače, u 5 sati u Ulici Mihovila Pavleka Miškine u Koprivnici, kada je 22 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 0,79 promila.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u subotu, 3. veljače, u 22.50 sati u Vinogradskoj ulici u Đurđevcu, kada je 56 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,29 promila. 

Najveća koncentracija alkohola kod vozača motornog vozila utvrđena je u nedjelju, 4. veljače, u 4.15 sati u Svetokriškoj ulici u Križevcima, kada je 31 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,93 promila. Vozač je preliminarno testiran na utjecaj droga pri čemu je došlo do pozitivne reakcije. Vozač je bio uhićen, te u žurnom prekršajnom postupku kažnjen kaznom zatvora od 15 dana i predan je u bjelovarski zatvor.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Sve vozače podsjećamo da su prije nego što započnu s nekom radnjom u prometu, a posebice prilikom pretjecanja, skretanja ili uključivanja u promet, dužni se uvjeriti da istu mogu sigurno izvesti. Također, ističemo nužnost poštivanja prometnih znakova kojima se određuje prvenstvo prolaska kroz raskrižja, kao i poštivanje svjetala semafora kojima se regulira promet na raskrižjima.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti. Vozače bicikala podsjećamo na obavezno korištenje biciklističkih staza i traka, te korištenje reflektirajuće biciklističke odjeće, reflektirajućih prsluka ili reflektirajuće materije. Za poseban oprez molimo osobe starije životne dobi.

Vozačima i svim putnicima u motornim vozilima savjetujemo da koriste sigurnosne pojaseve, te da djecu prevoze u adekvatno postavljenim autosjedalicama vezanu sigurnosnim pojasevima. Vozače svih vrsta vozila i pješake molimo da tijekom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele ili slične uređaje, kako bi ostali fokusirani na prometnicu i događanja i uvjete na njoj i mogli pravodobno adekvatno reagirati.

Kako nam, prema vremenskim prognozama, tijekom tjedna predstoje snježne oborine vozače podsjećamo da su dužni očistiti snijeg i led s vozila prije početka vožnje pri čemu je posebno važno očistiti krov, sva stakla na vozilu i sva svjetla na vozilu, te da u obvezni koristiti zimsku opremu. Pod zimskom opremom motornih vozila M i N kategorija čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona podrazumijevaju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg. Apeliramo na vozače bicikala da u vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama istima ne sudjeluju u prometu, jer snijeg i led na kolniku pridonose velikoj nestabilnosti bicikla i uvelike povećavaju mogućnost pada i teškog ozljeđivanje vozača bicikla. Također, vozačima savjetujemo izbjegavanje pretjecanja vozila, naglih i iznenadnih zaustavljanja, te da svaku promjenu pravca kretanja najave pravovremenim uključivanjem pokazivača smjera.



Stranica