Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2018/01/prometni_policajac02.jpg

Utvrđeno je 165 prometnih prekršaja, od čega 30 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 19 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom. 

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 9. do 12. veljače, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su tri prometne nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Jednu nesreću skrivio je vozač pod utjecajem alkohola. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su nepropisna vožnja unazad i nepropisno kretanje kolnikom.

Utvrđeno je 165 prometnih prekršaja, od čega 30 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 19 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su tri vozača. Tri su vozača uhićena, a protiv jednog je proveden žurni prekršajni postupak i predan je na izdržavanje izrečene kazne zatvora.
 
Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su dva mlada vozača.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u subotu, 10. veljače, u 22.20 sati u Goričkoj ulici u Virju, kada je 30 - godišnji vozač (za vrijeme trajanja zabrane upravljanja vozilima B kategorije) upravljao neregistriranim i neosiguranim osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,28 promila. Vozač je bio uhićen.

U petak, 9. veljače 2018. g., u 23.40 sati u Kanalskoj ulici u Starigradu zatečen je 37 -godišnji vozač kako (za vrijeme trajanja zabrane) upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 1,93 promila. Kako je riječ o višestrukom recidivistu, uhićen je i u žurnom prekršajnom postupku kažnjen kaznom zatvora od 15 dana, novčanom kaznom od 500 kuna, zabranom upravljanja vozilima B kategorije devet mjeseci i zaštitnom mjerom liječenja ovisnosti od alkohola u trajanju od šest mjeseci.


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Podsjećamo vozače da je na mokrim i skliskim kolnicima, te kolnicima prekrivenim snijegom i poledicom nužno povećati razmak između vozila, kako  prilikom kod kočenja ne bi došlo do prometnih nesreća prilikom vožnje u slijedu obzirom da u takvim uvjetima zaustavni put traje tri puta dulje nego na suhom kolniku. Također, vozačima savjetujemo izbjegavanje pretjecanja vozila, naglih i iznenadnih zaustavljanja, te da svaku promjenu pravca kretanja najave pravovremenim uključivanjem pokazivača smjera.

Za vrijeme snježnih oborina i nastupa zimskih uvjeta na cestama, podsjećamo i na obavezno čišćenje snijega i leda s vozila prije početka vožnje, te korištenje zimske opreme. Pod zimskom opremom motornih vozila M i N kategorija čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona podrazumijevaju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti. Vozače bicikala podsjećamo na obavezno korištenje biciklističkih staza i traka, te korištenje reflektirajuće biciklističke odjeće, reflektirajućih prsluka ili reflektirajuće materije. Apeliramo na vozače bicikala da u vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama istima ne sudjeluju u prometu, jer snijeg i led na kolniku pridonose velikoj nestabilnosti bicikla i uvelike povećavaju mogućnost pada i teškog ozljeđivanje vozača bicikla.Za poseban oprez molimo osobe starije životne dobi.

Vozači i putnici u motornim vozilima moraju koristiti postojeće sigurnosne pojaseve, a djeca se trebaju prevoziti u odgovarajućim dječjim autosjedalicama. Tijekom sudjelovanja u prometu apeliramo na vozače svih vrsta vozila i na pješake da ne koriste mobitele ili slične uređaje koji predstavljaju distrakciju



Stranica