Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2018/04/prometni_policajac02.jpg

Policijski službenici sankcionirali su 166 prometnih prekršaja, od čega 18 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola i 100 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 20. do 22. travnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su tri prometne nesreće s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama nije bilo vozača pod utjecajem alkohola. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, oduzimanje prednosti prolaska i nepropisna vožnja unatrag.

Policijski službenici sankcionirali su 166 prometnih prekršaja, od čega 18 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola i 100 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Uhićena su dva vozača, te će danas protiv njih biti provedeni žurni prekršajni postupci.

Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirano je pet mladih vozača.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u petak, 20. travnja, u 19.50 sati u Peterancu, gdje je 61 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,20 promila.

Najveća brzina kretanja zabilježena je u petak, 20. travnja, u 14.04 sati u Velikoj Mučni, gdje je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 116 kilometara na sat, na dijelu ceste gdje je brzina ograničena na 60 kilometara na sat.


Dobro  je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba.

Podsjećamo da vozači motornih vozila brzinu kretanja svog vozila trebaju uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.

Skrećemo pozornost vozačima mopeda i motocikala da prije nego što započnu sudjelovanje u prometu, obavezno izvrše provjeru tehničke ispravnosti sustava za svjetlosnu signalizaciju, za kočenje i upravljanje mopeda i motocikala, posebice pneumatika. Tijekom ovog tjedna pozivamo vlasnike i vozače ovih vozila da izvrše provjeru tehničku ispravnost svojih vozila u stanicama za tehnički pregled kako bi mogli pravovremeno otkloniti eventualno utvrđene nedostatke.

Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti.

Vozače bicikala podsjećamo na obvezu korištenja biciklističkih staza ili traka, te korištenja reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće noću i u vrijeme smanjene vidljivosti. Prije sudjelovanja biciklom u prometu potrebno je provjeriti tehničku ispravnost bicikla. Prilikom vožnje na nizbrdici nužno je prilagoditi brzinu kretanja.

Vozači i putnici u motornim vozilima koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Vozači i svi ostali sudionici u prometu, budite koncentrirani na vožnju i kretanje u prometu na cestama, jer vam pravovremena reakcija može spasiti život. Ukoliko slušate glazbu ista neka ne bude preglasna jer nećete čuti zvuk sirene policije ili hitne pomoći. Ne telefonirajte tijekom vožnje i ne šaljite poruke mobitelom, radije vozilo zaustavite na pogodnom mjestu i obavite razgovor ili pošaljite poruku.



Stranica