Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda - alkoholizirani vozač upravljao automobilom brzom cestom u krivom smjeru

Slika PU_KK/Vijesti/2016/03/kapa,palica.bmp

 Utvrđeno je i sankcionirano 146 prometnih prekršaja, od čega 43 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 18 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom. Tri vozača smještena su u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, dok ih je šest uhićeno. Proveden je jedan žurni prekršajni postupak, nakon kojeg je vozač predan na zadržavanje u zatvor u Bjelovaru.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 18. do 20. studenoga, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće, od kojih prometna nesreća u kojoj su dvije osobe lakše ozlijeđene, te tri prometne nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom.

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno kretanje kolnikom i nepropisno uključivanje u promet. Vozač pod utjecajem alkohola izazvao je prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Utvrđeno je i sankcionirano 146 prometnih prekršaja, od čega 43 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 18 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.
Tri vozača smještena su u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, dok ih je šest uhićeno. Proveden je jedan žurni prekršajni postupak, nakon kojeg je vozač predan na zadržavanje u zatvor u Bjelovaru.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u subotu, 19. studenoga, u 2.25 sati u Ulici Ljudevita Posavskog u Koprivnici, kada je 34 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,29 promila.

Pod utjecajem alkohola zatečeno je 11 mladih vozača (četiri od 0,00 do 0,50 promila, tri od 0,50 do 1,00 promil, jedan od 1,00 do 1,50 promila i tri s više od 1,50 promila). Dva mlada vozača zatečena su kako upravljaju vozilima prije stjecanja prava odnosno prije položenih vozačkih ispita, pri čemu je jedan upravljao neregistriranim i neosiguranim vozilom. Tijekom vikenda uhićen je jedan mladi vozač, dok su dva bila smještena u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u nedjelju, 20. studenoga, u 22,55 sati na Trgu bana J. Jelačića u Virju, kada je 20 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,75 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća brzina kretanja vozila u nadzoru prometa utvrđena je u petak, 18. studenoga, u 1.,30 sati u Ulici Pavla Kvakana u Đelekovcu, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 119 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

U nedjelju, 20. studenoga, na Prekršajni sud u Bjelovaru doveden je 51 – godišnji vozač koji je u subotu  u 23.42 sati u Križevcima upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,93 promila, kolničkom trakom brze ceste DC 10 namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera. Određeno mu je zadržavanje od 15 dana i predan je u bjelovarski zatvor.
 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Ponovno ističemo da za mlade vozače, kao i za „vozače profesionalce“, vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Ujedno podsjećamo mlade vozače da upravljaju onim vrstama vozila za koje posjeduju valjanu vozačku dozvolu.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da brzinu kretanja svog vozila prilagode stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti. Za vrijeme gustih magli i klizavih kolnika potrebno je dodatno smanjiti brzinu kretanja, te se vozilom kretati sredinom svoje prometne trake.

Vozače bicikala podsjećamo da se trebaju kretati izgrađenim biciklističkim stazama i trakama, da se prije uključivanja u promet na kolniku i prije prelaska kolnika trebaju uvjeriti da rečen radnje mogu sigurno izvršiti. Vozači bicikala i pješaci tijekom noći trebaju biti označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom odnosno reflektirajućim prslukom.

Ističemo da djeca mlađa od 14 godina ne smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, osim u slučaju da ih prati osoba koja je starija od 16 godina ili da posjeduju potvrdu o osposobljenosti za samostalno sudjelovanje u prometu biciklom. Djeca do 16 godina starosti obavezna su za vrijeme vožnje biciklom nositi zaštitnu kacigu.

Podsjećamo sve sudionike u prometu da postupaju sukladno postavljenim prometnim znakovima na raskrižju i svjetlima semafora, a kojima se regulira prednost prolaska na raskrižjima.
Vozači i putnici u motornim vozilima koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Na poseban oprez, te postupanje sukladno postavljenoj prometnoj signalizaciji i prometnim propisima, pozivamo vozače koji prometuju novootvorenom dionicom državne ceste broj 10 Križevci – Vrbovec, posebice na prostorima uključivanja na brzu cestu s pristupnih prometnica. 



Stranica