Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda i blagdana

Slika PU_KK/Vijesti/2016/01/prometni_policajac02.jpg

Tijekom vikenda i novogodišnjih blagdana, od 29. prosinca do 1. siječnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća, od čega prometna nesreća u kojoj je lakše ozlijeđena jedna osoba. Dvije prometne nesreće, uključujući nesreću s ozlijeđenom osobom, izazvali su vozači osobnih automobila pod utjecajem alkohola. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisna vuča vozila, nepoštivanje svjetlosnog znaka i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda i novogodišnjih blagdana, od 29. prosinca do 1. siječnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća, od čega prometna nesreća u kojoj je lakše ozlijeđena jedna osoba.  Dvije prometne nesreće, uključujući nesreću s ozlijeđenom osobom, izazvali su vozači osobnih automobila pod utjecajem alkohola. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisna vuča vozila, nepoštivanje svjetlosnog znaka i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti.

Utvrđeno je 68 prometnih prekršaja, od čega 16 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 18 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.
           
Uhićena su četiri vozača.

Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su četiri mlada vozača (tri od 0,50 do 1,00 promila i jedan od 1,01 do 1,50 promila).  Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u ponedjeljak, 1. siječnja, u 3.49 sati na Zaobilaznoj cesti u Koprivnici, kada je 21 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,09 promila.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u subotu, 30. prosinca, u 10.30 sati na otvorenom dijelu ceste Peteranec - Sigetec, kada je 50 -godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,08 promila i izazvao prometnu nesreću u kojoj je lakše ozlijeđen.

Najveće prekoračenje brzine kretanja vozila utvrđeno je u nedjelju, 31. prosinca, u 0.32 sata u Starogradskoj ulici u Starigradu, kada se 26 - godišnji vozač osobnog automobila kretao brzinom od 106 kilometara na sat na mjestu gdje je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba. Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti odnosno da smanje brzinu tijekom kišnih oborina, mokrih i klizavih kolnika i veće frekvencije vozila na cestama.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Pješacima ovim putem skrećemo pozornost na korištenje nogostupa, odnosno na dijelovima cesta na kojima nema nogostupa na kretanje uz lijevi rub kolnika, a vozače bicikala na korištenje postojećih biciklističkih staza. Ujedno podsjećamo vozače bicikala na obavezno korištenje  reflektirajućih prsluka, reflektirajuće biciklističke odjeće ili reflektirajućih materijala, te paljenje svjetala na biciklima, a pješake na obavezno korištenje reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti tijekom noći i smanjene vidljivosti (magle, kiše, snijega).

Podsjećamo sve vozače da su se dužni kretati desnom prometnom trakom na dovoljnoj udaljenosti od središnje linije i od desnog ruba kolnika kako ne bi došlo do slijetanja vozila s ceste ili prelaska na suprotni prometni trak i udara u drugo vozilo. Podsjećamo sve sudionike u prometu da postupaju sukladno postavljenim prometnim znakovima na raskrižju i svjetlima semafora, a kojima se  regulira prednost prolaska na raskrižjima.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima trebaju koristiti ugrađene sigurnosne pojaseve, a djecu treba prevoditi u odgovarajućih autosjedalicama, koje trebaju biti postavljene sukladno uputama proizvođača, uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva. Za vrijeme sudjelovanja u prometu ne savjetujemo korištenje mobitela ili sličnih uređaja, kojima se negativno utječe na pozornost vozača i pješaka.



Stranica