Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda i praznika

Slika PU_KK/Vijesti/2017/04/vozilo.png

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u ponedjeljak, 1. svibnja, u 1.20 sati u Ulici Antuna Nemčića u Koprivnici, kada je 25 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 4,90 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Foto: Ilustracija

Tijekom produženog vikenda, od 28. travnja do 1. svibnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća s materijalnom štetom. Do prometnih nesreća došlo je zbog vožnje na nedovoljnoj udaljenosti od ruba kolnika, oduzimanja prednosti prolaska, te neprilagođene brzine i nepropisnog skretanja.

Jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom, slijetanje vozila s ceste radi neprilagođene brzine, izazvao je mladi vozač osobnog automobila.

Sankcionirano je 179 prometnih prekršaja, od čega 47 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 46 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su tri vozača. Uhićeno je sedam vozača, a prema trojici su provedeni žurni prekršajni postupci, u kojima su kažnjeni kaznama bezuvjetnog zatvora, novčanim kaznama i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja vozilima B kategorije.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u ponedjeljak, 1. svibnja, u 1.20 sati u Ulici Antuna Nemčića u Koprivnici, kada je 25 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 4,90 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u petak, 28. travnja, u 9.53 sati u Koprivničkoj ulici u Sokolovcu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 102 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 60 kilometara na sat.

Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirano je 10 mladih vozača (dva od 0,00 do 0,50 promila, dva od 0,50 do 1,00 promila, četiri od 1,00 do 1,50 promila i dva iznad 1,50 promila), dok su dva mlada vozača sankcionirana radi upravljanja vozilom prije stjecanja prava. Jedan mladi vozač je bio uhićen te je protiv njega proveden žuri prekršajni postupak, a jedan mladi vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u subotu, 29. travnja, u 1.15 sati u Goričkoj ulici u Virju, kada je 23 - godišnji vozač upravljao (prije stjecanja prava) osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,65 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Ističemo i da je u subotu, 29. travnja, u 19.15 sati u Ulici Stiska u Đurđevcu 15 - godišnjak zatečen kako upravlja osobnim automobilom prije stjecanja prava.

U petak, 28. travnja, od 17 do 23 sati na području PP Križevci proveden je pojačani nadzor prometa usmjeren na nadzor brzine kretanja, alkoholiziranosti vozača i mlade vozače. Izvršen je nadzor 39 vozača i vozila od kojih jednog vozača bicikla, vozača mopeda, vozača traktora, dva vozača teretnih vozila i 34 vozača osobnih automobila. Utvrđeno je 16 prometnih prekršaja, od čega četiri prekoračenja dopuštenih brzina kretanja i dva upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Tijekom provedbe pojačanog nadzora prometa najveća koncentracija alkohola utvrđena je u 17.10 sati u Ulica kralja Tomislava u Križevcima, kada je 61 -godišnji vozač upravljao mopedom (kojem je isteklo važenje prometne dozvole, pri čemu nije koristio zaštitnu kacigu) pod utjecajem alkohola od 1,73 promila. Vozač je isključen iz daljnjeg sudjelovanja u prometu. Izvršen je nadzor pet mladih vozača, a jedan je počinio prekršaj prekoračenje brzine.


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače motornih vozila pozivamo na povećani oprez prilikom vršenja radnji vozilom u prometu odnosno pozivamo da prilikom uključivanja u promet, pretjecanja, skretanja, obilaženja i vožnje unatrag vode računa o svojoj sigurnosti, ali i sigurnosti ostalih sudionika u prometu, te da ove radnje izvrše tek nakon što se uvjere da ih mogu sigurno izvesti. Molimo vozače osobnih automobila, teretnih vozila i traktora da posebnu pozornost posvete vozačima mopeda, motocikala i bicikala, te pješacima.

Ponovno ističemo da je nužno poštivati pravila prvenstva prolaska, a posebice da je vozač koji skreće ulijevo dužan propustiti odnosno sačekati da prođu vozila koja mu dolaze u susret i nastavljaju svoje kretanje pravocrtno ili skreću udesno.

Podsjećamo vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja vozila, te da prilagode brzinu kretanja svog vozila stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Zasebno apeliramo na mlade vozače da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebice propise u vezi neupravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića, poštivanja ograničenja brzine kretanja, te vršenja radnji vozilom u prometu i poštivanja prednosti prolaska.

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo na poštivanje prometnih propisa, posebice onih koji se odnose na tehničku ispravnost vozila, upravljanje onom kategorijom vozila za koju posjeduju valjanu vozačku dozvolu, te na nekonzumaciju alkoholnih pića prije ili za vrijeme upravljanja ovom kategorijom vozila. Ističemo da i vozači i putnici na mopedima i motociklima moraju koristiti homologirane zaštitne kacige koje moraju biti propisno pričvršćene.

Sve vozače podsjećamo da alkoholna pića negativno utječu na vozačke sposobnosti i uvelike povećavaju mogućnost događanja prometnih nesreća, te stoga ponovno apeliramo na sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti. Vozačima koji su konzumirali alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi službe ili da upravljanje vozilima prepuste osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima trebaju koristiti sigurnosni pojas, a djeca koja se prevoze u automobilima trebaju biti smještena u pravilno pričvršćene dječje autosjedalice i vezana sigurnosnim pojasom sjedalice odnosno sigurnosnim pojasom u vozilu ukoliko koriste “boostere”. Ujedno podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilom nije dozvoljena uporaba mobitela, osim ukoliko se koristi uređaj koji omogućava uporabu mobitela bez uporabe ruku.



Stranica