Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda: Upravljao automobilom s 2,99 promila

Slika PU_KK/Vijesti/VoziloRotacija2.JPG

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 31. kolovoza do 2. rujna, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće, od čega jedna nesreća u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena. Vozač pod utjecajem alkohola prouzročio je prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom, dok je mlada vozačica izazvala prometnu nesreću s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih su zabilježene prometne nesreće bile su oduzimanje prednosti prolaska i nemarno postupanje s vozilom.

Policijski službenici sankcionirali su 94 prometna prekršaja, od čega 13 upravljanja pod utjecajem alkohola, 30 vožnji nepropisnom i neprilagođenom brzinom, 14 nekorištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalice, te dva nepropisna korištenja mobitela.

Dvojica vozača bila su uhićena.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u subotu, 1. rujna, u 12.25 sati u Ulici Helenski put u Križevcima, kada je 41 - godišnji vozač prije stjecanja prava upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,99 promila. Vozač je bio uhićen.

Najveća brzina kretanja zabilježena je u subotu, 1. rujna, u 12.23 sati na državnoj cesti D-41 u Križevačkoj ulici u Sokolovcu, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 110 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 60 kilometara na sat.

Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su dva mlada vozača, jedan radi prekoračenja dopuštene brzine i dva radi nekorištenja sigurnosnog pojasa. U subotu, 2. rujna,  u 5.16 sati na Trgu J. J. Strossmayera u Križevima zatečen je 23 - godišnji vozač kako upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 0,95 promila.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve sudionike u prometu podsjećamo da su dužni poštivati prometna pravila i prometne znakove kojima se regulira prednost prolaska, posebice na raskrižjima.

Podsjećamo da vozači motornih vozila brzinu kretanja svog vozila trebaju uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti a uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Mlade vozače molimo, da poradi nedovoljno vozačkog iskustva budu izrazito oprezni prilikom sudjelovanja u prometu, te da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju, te ih podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilima ne smiju imati u organizmu alkohola.

Kako bi učenici svih razreda osnovnih, ali i srednjih škola, bili što sigurniji u prometu vozačima savjetujemo da poštuju ograničenja brzina kretanja vozila u zonama škola. Kod nailaska na obilježeni pješački prijelaz u zoni škole da uspore kretanje svojih vozila kako bi se mogli sigurno zaustaviti i propustiti djecu koja namjeravaju prijeći cestu. Preporuča se vozačima da, prilikom propuštanja djece na obilježenim pješačkim prijelazima, pomoću znaka rukom djeci daju do znanja da mogu sigurno prijeći cestu.

U zonama škola apeliramo na vozače da ne pretječu ili obilaze vozila koja su zaustavljena ispred obilježenih pješačkih prijelaza poradi propuštanja pješaka, te da prilikom zaustavljanja ili parkiranja svojih vozila vode računa da zaustavljeno ili parkirano vozilo ne ometa kretanje pješaka i ne ugrožava promet. Tako nije dozvoljeno parkirati ili zaustaviti vozilo na nogostupu, pješačko-biciklističkoj stazi, u neposrednoj blizini raskrižja i na taj način djecu onemogućiti da koriste nogostupe ili da imaju dobru preglednost raskrižja.

Sve sudionike u prometu podsjećamo da s povećanim oprezom sudjeluju u prometu na cestama u zonama škola.



Pisane vijesti