Rezultati nadzora vikend - upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,96 promila

Slika /ikone/Stop policija1.jpg

U nedjelju, 19. svibnja u 19.05 sati u Ulici Stiska u Đurđevcu 46-godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,96 promila

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 17. do 20. svibnja na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća od kojih tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama lakše su ozlijeđene tri osobe. 
Prometne nesreće zabilježene su zbog neprilagođene brzine (2), vožnje na nedovoljnoj udaljenosti (2), oduzimanja prednosti prolaska i nepropisnog kretanja kolnikom. Mladi vozači izazvali su tri prometne nesreće od čega jednu nesreću u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena. Dvije prometne nesreće izazvali su vozači pod utjecajem alkohola. Prometnu nesreću s lakše ozlijeđenom osobom izazvala je mlada vozačica, dok je prometnu nesreću s materijalnom štetom izazvao mladi vozač. Zabilježena je i jedna prometna nesreća u kojoj je lakše ozlijeđena vozačica bicikla.
 
Tijekom vikenda sankcionirana su 223 prometna prekršaja od kojih 17 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, prekršaj odbijanja ispitivanja alkoholiziranosti, 136 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 19 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i šest prekršaja nepropisnog korištenja mobitela. Tijekom provedbe pojačanog nadzora jedan vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, dok je jedan vozač uhićen.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u nedjelju, 19. svibnja u 19.05 sati u Ulici Stiska u Đurđevcu, kada je 46-godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,96 promila.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 18. svibnja u 12.58 sati u Koprivničkoj ulici u Glogovcu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 112 kilometara na sat iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila ograničena na 50 kilometara na sat.

Tijekom vikenda četiri mlada vozača su sankcionirana zbog upravljanja pod utjecajem alkohola (0,50 do 1,00 g/kg – 3; više od 1,50 g/kg - 1). Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u subotu, 18. svibnja u 1.15 sati u Zagrebačkoj ulici u Svetom Ivanu Žabno, kada je 22-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,56 promila. Mladi vozači sankcionirani su i radi prekoračenja dopuštene brzine kretanja (4), nekorištenja sigurnosnog pojasa (2) i nepropisnog korištenja mobitela (2).
Tijekom pojačanog nadzora prometa u nadzoru prometa u činjenju prekršaja nisu zatečeni recidivisti.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Zbog učestalih i obilnih kišnih oborina sve sudionike u prometu pozivamo na povećani oprez, poštivanje prometnih pravila i znakova te međusobno uvažavanje.
Vozačima motornih vozila savjetujemo da za vrijeme kada su kolnici mokri i klizavi, odnosno za vrijeme kišnih oborina kada je vidljivost smanjena, smanje brzinu kretanja svojih vozila i izbjegavaju nagla kočenja, pretjecanja i iznenadne promjene smjera kretanja. Naglašavamo da je nužno poštivati postojeća ograničenja brzine kretanja te brzinu uskladiti s karakteristikama ceste i prometnom signalizacijom.
Upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića zbog negativnog utjecaja alkohola na vozačke sposobnosti (sporije uočavanje opasnosti i sporije vrijeme reagiranja), uvelike se povećava rizik izazivanja prometnih nesreća.
Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića. Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora.
Ističemo da vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno.
Vozače koji imaju namjeru skrenuti ili namjeru pretjecati vozilo ispred sebe, molimo da se uvjere da te radnje mogu sigurno izvesti te da pravovremenim uključivanjem odgovarajućih pokazivača smjera o svojoj namjeri obavijeste ostale sudionike u prometu. Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače te ih podsjećamo na ograničenja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila te da prate prometnu signalizaciju i postupaju sukladno njoj. Za povećan oprez, poglavito prilikom kretanja kroz raskrižja, skretanja i uključivanja u promet molimo vozače starije životne dobi.
Vozače bicikala starije dobi molimo za povećani oprez prilikom silaska s bicikla ili sjedanja na bicikl kako ne bi došlo do pada i ozljeđivanja istih. Podsjećamo ih da su noću, tijekom kišnih razdoblja i u drugim uvjetima smanjene vidljivosti dužni koristiti reflektirajuću biciklističku odjeću, prsluk ili drugu reflektirajuću oznaku, a pješake da su dužni koristiti  izvor svjetlosti ili reflektirajuću materiju. Ujedno bicikliste i pješake podsjećamo na obavezno kretanje nogostupom odnosno biciklističkim stazama te naglašavamo da nije dozvoljeno „voziti bicikl“ preko obilježenog pješačkog prijelaza.
Vozačima bicikala skrećemo pozornost da su prilikom uključivanja u promet s biciklističke staze dužni se uvjeriti da ovu radnju mogu sigurno izvršiti te pritom moraju propustiti sva vozila koja se kreću cestom na koju se uključuju. Također ih podsjećamo da obilježeni pješački prijelazi nisu namijenjeni kretanju vozača bicikala već pješaka te je stoga nužno da vozači dolaskom do pješačkih prijelaza siđu s bicikla i pješice, gurajući bicikl kraj sebe, prijeđu preko ceste, nakon što se uvjere da istu mogu sigurno prijeći.
Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice.
Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, vozačima mopeda i motocikala ne savjetujemo sudjelovanje u prometu. Onim vozačima mopeda i motocikala koji će u prometu sudjelovati savjetujemo smanjenje brzine kretanja, obavezno korištenje zaštitne motociklističke kacige te da upravljaju onom kategorijom vozila za koju posjeduju valjanu vozačku dozvolu.
Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

 

Pisane vijesti