Rezultati pojačanog nadzora brzina

Slika PU_KK/Vijesti/2013/03/AutoPoliicijaVrata2.jpg

Tijekom proteklog tjedna, od 15. do 21. travnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke vršen je pojačani nadzor brzine kretanja vozila. 

Foto: Ilsutracija

Tijekom proteklog tjedna, od 15. do 21. travnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke vršen je pojačani nadzor brzine kretanja vozila.

Tijekom pojačanog nadzora policijski službenici uočili su i sankcionirali 294 prometna prekršaja, od čega 119 prekoračenja ograničenja brzina kretanja.

Najviše vozača prekoračilo je brzinu u naselju u rasponu od 20 do 30 km/h (88), a zatim u rasponu od 30 do 50 km/h (28). Jedan vozač je u naselju prekoračio dopuštenu brzinu kretanja vozila za više od 50 km/h.

Zbog prekoračenja brzina kretanja na otvorenim dijelovima cesta, odnosno na prometnicama van naselja, sankcionirana su dva vozača koja su dopuštenu brzinu prekoračili u rasponu od 30 do 50 km/h.

Najveća brzina zabilježena je u četvrtak, 18. travnja, u 11.06. sati u Ulici Stjepana Radića u Šemovcima, kada je 34 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 129 km/h, iako je u brzina ograničena na 60 km/h.

U sklopu pojačanog nadzora brzine kretanja na području cijele Policijske uprave provedena je u petak, 19. travnja, od 11 do 17 sati akcija nadzora brzine kretanja vozila. U akciji je utvrđeno 36 prekoračenja brzina kretanja, pri čemu je 29 prekoračenja brzina kretanja u rasponu od 20 do 30 km/h i sedam prekoračenja brzina kretanja u rasponu od 30 do 50 km/h.

 

Dobro je podsjetiti

Brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća – uzrok svake treće prometne nesreće je brzina

Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).

Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.

Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.                                                                



Stranica