Rezultati pojačanog nadzora prometa - biciklista upravljao pod utjecajem alkohola od 2,49 promila

Slika /ikone/policija 2019. -1.jpg

Izvršen je nadzor 259 vozača te su sankcionirana 124 prometna prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 26. do 29. studenoga 2021. g. na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama su tri osobe ozlijeđene. 
 
Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: nepropisna vožnja unazad (2), nepropisno uključivanje u promet, nepoštivanje crvenog svjetla semafora, neprilagođena brzina i oduzimanje prednosti prolaska drugom vozilu. Mladi vozači izazvali su dvije prometne nesreće.
 
Izvršen je nadzor 259 vozača te su sankcionirana 124 prometna prekršaja od čega 12 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 59 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 10 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i četiri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
 
Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 27. studenoga, u 13.45 sati, u Virovskoj ulici u Novigradu Podravskom, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 111 kilometar na sat iako je u navedenoj ulici brzina kretanja vozila ograničena na 60 kilometara na sat.
 
Ističemo i 57-godišnjeg vozača koji je u subotu, 27. studenoga, u 12.45 sati, u  Ulici Marcela Kiepacha u Križevcima, upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,90 promila.
 
Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u petak, 26. studenoga, u 20.50 sati, na Varaždinskoj cesti u Koprivnici, kod 46-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 2,49 promila upravljao biciklom.
 
Izvršen je nadzor 42 mlada vozača. Mladi vozači su počinili osam prometnih prekršaja: prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (do 0,50 g/kg – 1), prekršaj nepoštivanja značenja prometnog znaka, prekršaj nepropisne vožnje unazad, prekršaj upravljanja vozilom neprilagođenom brzinom, prekršaj nepropisnog parkiranja, prekršaj upravljanja vozilom bez upaljenih dnevnih svjetala, prekršaj nepoštivanja značenja prometnog znaka, prekršaj nenošenja vozačke dozvole i prekršaj napuštanja mjesta događanja prometne nesreće s materijalnom štetom.
 
Vozače savjetujemo da brzinu kretanja svojih vozila prilagode stanju i uvjetima na kolniku kao i vremenskim uvjetima, da održavaju međusobni sigurnosni razmak, da poštuju znakove i pravila kojima se regulira prednost prolaska te značenje svjetala semafora, kao i da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića. Ukazujemo na obvezu vozača i svih putnika da koriste sigurnosne pojaseve, te na prijevoz djece u odgovarajućim dječjim sjedalicama uz obavezno korištenje sigurnosnog pojasa. Vozače svih vrsta vozila i pješake molimo da prilikom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele. Za poseban oprez molimo mlade vozače, ali i vozače starije životne dobi, posebice prilikom vršenja radnji vozilom u prometu i prometovanju u raskrižjima.
 

Priopćenja