Rezultati pojačanog nadzora prometa – sankcionirano 270 prometnih prekršaja

Slika /ikone/Prometna policija - kontrola.jpg

Izvršen je nadzor 343 vozača te je sankcionirano 270 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 28. do 31. siječnja 2022. g. na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je osam prometnih nesreća od čega četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama.
 
Okolnosti koje su dovele do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina (5), oduzimanje prednosti prolaska, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i ne držanje životinje pod nadzorom. Mladi vozači izazvali su dvije prometne nesreće. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su, također, dvije prometne nesreće.
 
Izvršen je nadzor 343 vozača te je sankcionirano 270 prometnih prekršaja od čega 29 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 132 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 28 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, pet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela i prekršaj odbijanja podvrgavanja ispitivanju na prisutnost droge u organizmu.
 
Tijekom provedbe pojačanog nadzora 4 vozača su bila uhićena, dok je jedan vozač bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Protiv dvojice vozača provedeni su žurni prekršajni postupci. Na izdržavanje izrečene kazne zatvora predan je jedan vozač. Privremeno su bila oduzeta, sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, dva osobna automobila.  
Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 30. siječnja, u 15.34 sati, u Kenđelovcu, kada je vozač upravljao motociklom krećući se brzinom od 122 kilometara na sat iako je brzina kretanja vozila na rečenoj dionici državne ceste ograničena na 70 kilometara na sat.
 
Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 29. siječnja, u 14 sati, u Ulici Stjepana Radića u Hlebinama, kod 56-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 2,38 promila upravljao osobnim automobilom. Kako je riječ o recidivisti, vozač je bio uhićen i od istog je privremeno bio oduzet osobni automobil kojim je prekršaj počinjen.
 
U prometu su zatečena dvojica recidivista koja su počinili četiri prekršaja odnosno dva prekršaja upravljanja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola, prekršaj upravljanja vozilom B kategorije za vrijeme trajanja zaštitne mjere i prekršaj upravljanja vozilima za vrijeme kada je vozačka dozvola ukinuta i poništena radi prikupljenih negativnih prekršajnih bodova.  
 
Izvršen je nadzor 65 mladih vozača. Mladi vozači su počinili 11 prometnih prekršaja od čega tri prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (0,50 do 1,00 g/kg – 1; 1,00 do 1,50 g/kg – 2), tri prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, dva prekršaja nepoštivanja značenja prometnog znaka, prekršaj odbijanja ispitivanja prisutnosti droge u organizmu, prekršaj oduzimanja prednosti prolaska i prekršaj upravljanja vozilom neprilagođenom brzinom.
 
Najveća koncentracija alkohola kod mladih vozača utvrđena je u nedjelju, 30. siječnja,  u 00.22 sati u Zagrebačkoj ulici u Križevcima kada je 19-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,24 promila.
 
Tijekom 29./30. siječnja 2022. godine, od 18 do 2 sata, na području Policijske postaje Đurđevac bila je provedena akcija nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača. Izvršen je nadzor 32 vozača od čega 12 mladih vozača. U akciji je utvrđeno 13 prometnih prekršaja od čega četiri prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Prekršaji mladih vozača nisu utvrđeni.
 
Također, tijekom 29./30. siječnja 2022. godine, u vremenu od 20 do 2 sata, na području Policijske postaje Križevci bila je provedena akcija nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača. Izvršen je nadzor 40 vozača od čega 15 mladih vozača. U akciji je utvrđeno 11 prometnih prekršaja od čega tri prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Mladi vozači počinili su dva prekršaja (upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i nekorištenje sigurnosnog pojasa).

Priopćenja | Promet i vozila