Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2016/03/kapa,palica.bmp

Utvrđeno je i sankcionirano 147 prometnih prekršaja, od čega 34 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 19 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom. 

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 9. do 11. prosinca, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je 11 prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama su stradale tri osobe, pri čemu je jedna osoba teško ozlijeđena, dok su dvije osobe lakše ozlijeđene.

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisna vožnja unazad, nedovoljna udaljenost od desnog ruba kolnika i nepropisno skretanje.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su četiri prometne nesreće s materijalnom štetom. Mladi vozači izazvali su tri prometne nesreće, od čega jednu nesreću s teško ozlijeđenom osobom. Dva mlada vozača – počinitelja prometnih nesreća bila su pod utjecajem alkohola.

Utvrđeno je i sankcionirano 147 prometnih prekršaja, od čega 34 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 19 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Tijekom vikenda u posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržan je jedan vozač, a tri su uhićena. Provedena su tri žurna prekršajna postupaka u kojima su prekršitelji kažnjeni kaznama zatvora, novčanim kaznama i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije. Jedan vozač je predan na izdržavanje izrečene kazne zatvora.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 10. prosinca, u 0.20 sati u Ulici Ivana Mažuranića u Koprivnici, kada je 44 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,61 promil. Vozač je bio uhićen, te je protiv njega proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen novčanom kaznom i zabranom upravljanja vozilima B kategorije.

Tijekom vikenda radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirano je šest mladih vozača (0,50 do 1,00 promil – 3; 1,00 do 1,50 promila – 3). Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u nedjelju, 11. prosinca, u 5.30 sati u Bilogorskoj ulici u Koprivnici kada je 21 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,50 promila, kojom prilikom je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Najveća brzina kretanja vozila u nadzoru prometa utvrđena je u petak, 9. prosinca, u 20.43 sati na D 41 u Velikoj Mučni, kada se 47 - godišnji vozač osobnog automobila kretao brzinom od 139 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 60 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da alkoholna pića negativno utječu na vozačke sposobnosti i uvelike povećavaju mogućnost događanja prometnih nesreća, te stoga ponovno apeliramo na sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.

Podsjećamo vozače motornih vozila da brzinu kretanja svog vozila moraju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Zasebno apeliramo na mlade vozače da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise a posebice propise u vezi neupravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića, poštivanja ograničenja brzine kretanja, te vršenja radnji vozilom u prometu i poštivanja prednosti prolaska.

Sve sudionike u prometu molimo za povećan oprez prilikom skretanja, pretjecanja, uključivanja u promet, prestrojavanja i vršenja drugih radnji, kako ne bi u opasnost doveli sebe ali i ostale sudionike u prometu.

Ponovno ukazujemo na nužnost bolje uočljivosti pješaka i vozača bicikala, odnosno na korištenje reflektirajućih prsluka ili biciklističke odjeće od strane vozača bicikala te reflektirajućih materijala ili izvora svjetlosti od strane pješaka tijekom noćnih sati i smanjene vidljivosti uslijed oborina.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima trebaju koristiti sigurnosni pojas, a djeca koja se prevoze u automobilima trebaju biti smještena u pravilno pričvršćene dječje autosjedalice i vezana sigurnosnim pojasom sjedalice odnosno sigurnosnim pojasom u vozilu ukoliko koriste “boostere”.



Stranica