Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Tijekom vikenda sankcionirano je 214 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 29. studenoga, do 2. prosinca, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su tri prometne nesreće od kojih jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom. U ovoj nesreći jedna osoba je zadobila lakše tjelesne ozljede. Prometne nesreće su zabilježene radi nepropisnog mimoilaženja, brzine neprimjerene uvjetima i ne držanja životinje pod nadzorom.

Dva mlada vozača izazvala su prometne nesreće pri čemu je jedan mladi vozač izazvao prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom, dok je drugi mladi vozač kod kojeg je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Tijekom vikenda sankcionirano je 214 prometnih prekršaja od kojih 27 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 102 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 22 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i osam prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora sedam vozača je bilo uhićeno. Provedena su četiri žurna prekršajna postupka u kojima su prekršitelji kažnjeni visokim novčanim kaznama i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u petak, 29 studenoga, u 21.50 sati u Koprivničkoj ulici u Starigradu, kod 59 - godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,32 promila. Osim upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, vozač nije postupio po znaku policijskih službenika, prelazio je vozilom na suprotni prometni trak i nije zaustavio svoje vozilo na raskrižju sukladno postavljenom prometnom znaku „Obavezno zaustavljanje“. Vozač je bio uhićen te je protiv istog proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen novčanom kaznom od 18.300 kuna i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije osam mjeseci.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 1. prosinca,  u 20.43 sati na državnoj cesti broj 2 u Koprivničkoj ulici u Glogovcu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 117 kilometara na sat, iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila ograničena na 60 kilometara na sat.

Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja zatečena su četiri recidivista koji su počinili četiri prekršaja upravljanja vozilima za vrijeme kada u organizmu imaju alkohola. Sva četiri vozača su bila uhićena i protiv njih su provedeni žurni prekršajni postupci.

Ističemo zaticanje 33 - godišnjeg vozača osobnog automobila, koji je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola od 1,86 promila za vrijeme trajanja izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije, te pritom nije postupio po znaku policijskih službenika i prošao je kroz raskrižje na koje se prometom upravlja semaforima za vrijeme kada je za njegov smjer bilo upaljeno crveno svjetlo na način da je povećavao brzinu kretanja svog vozila. Vozač je uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 38.400 kuna i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilo B kategorije 12 mjeseci.

Tijekom vikenda izvršen je nadzor 45 mladih vozača. Tri mlada vozača sankcionirana su zbog upravljanja vozilima za vrijeme kada su organizmu imali alkohola (0,00 do 0,50 g/kg – 1, 0,50 do 1,00 g/kg – 1; 1,00 do 1,50 g/kg – 1; više od 1,50 g/kg - 0). U petak, 29. studenoga, u 23.55 sati u Selnici Podravskoj, zatečena je 20 - godišnji mladi vozač kako pod utjecajem alkohola od 1,31 promila upravlja osobnim automobilom. Mladi vozači sankcionirani su i radi nekorištenja sigurnosnog pojasa (1), nenošenja vozačke dozvole (1) i nepoštivanja značenja prometnog znaka (1).

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Obzirom na predstojeće vremenske prognoze prema kojima nas tijekom predstojećeg tjedan očekuju kišne oborine i magla, uslijed kojih će kolnici biti mokri i klizavi, a vidljivost smanjenja, molimo vozače motornih vozila da smanje brzinu kretanja svojih vozila i povećaju međusobni razmak. Vozače bicikala molimo da za vrijeme ovih nepovoljnih vremenskih uvjeta obavezno koriste reflektirajuću biciklističku odjeću ili reflektirajuće prsluke ili reflektirajuće oznake te da upale svjetla na biciklima. Pješake podsjećamo na korištenje reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, povećaju razmak u odnosu na vozilo ispred, da se kreću sredinom prometne trake te da prate prometnu signalizaciju i događaje na prometnici i postupaju sukladno njima.

Ponovno podsjećamo vozače da upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića uvelike povećava mogućnost izazivanja prometnih nesreća i stradavanja u istima.
Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića.

Vozače koji imaju namjeru skrenuti, uključivati se u promet, kretati se vožnjom unatrag, obilaziti ili pretjecati druga vozila ispred sebe, molimo da se uvjere da rečene radnje mogu sigurno izvesti. Ističemo da je prilikom vožnje unatrag potrebno uključiti sva četiri pokazivača smjera. Podsjećamo da se vozači trebaju kretati sredinom desne strane kolnika te da prilikom mimoilaženja s drugim vozilom moraju osigurati dovoljan razmak između vozila. Naglašavamo da je nužno poštivati postojeća ograničenja brzine kretanja te brzinu uskladiti s karakteristikama ceste (zavoj, raskrižje i dr.), prometnom signalizacijom, vremenskim uvjetima, vidljivošću i preglednošću ceste.

Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora. Ističemo da vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno. Vozači koji se iz dvorišta, parkirališnih mjesta ili drugih površina uključuju u promet, dužni su propustiti sva vozila koja se kreću prometnicom na koju se uključuju. Također, ukoliko prilikom uključivanja iz primjerice dvorišta na prometnicu moraju prijeći nogostup ili biciklističku stazu, vozači motornih vozila moraju biti izrazito oprezno kako ne bi došlo do naleta na pješaka ili vozača bicikla. Prilikom vožnje unatrag potrebno je upaliti sva četiri pokazivača smjera.

Vozače bicikala podsjećamo da su obavezni se kretati postojećim biciklističkim stazama i trakama. Ujedno ih podsjećamo da su se prilikom uključivanja u promet na cesti s biciklističke staze, iz dvorišta i sličnih površina dužni uvjeriti da ovu radnju mogu sigurno izvršiti te pritom moraju propustiti sva vozila koja se kreću cestom na koju se uključuju.
Također ih podsjećamo da obilježeni pješački prijelazi nisu namijenjeni kretanju vozača bicikala već pješaka te je stoga nužno da vozači dolaskom do pješačkih prijelaza siđu s bicikla i pješice, gurajući bicikl kraj sebe, prijeđu preko ceste, nakon što se uvjere da istu mogu sigurno prijeći.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice.
Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.
Također, podsjećamo vlasnike pasa i drugih vrsta životinja da su dužni poduzeti mjere kako bi se spriječilo izlaženje životinja bez nadzora na prometnice.

 

Pisane vijesti | Promet i vozila