Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Vozačima skrećemo pozornost da smanje brzinu kretanja vozila i povećaju oprez u zonama škola, ne obilaze vozila, a posebno školske autobuse

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda od 2. do 5. rujna 2022. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 10 prometnih nesreća, od čega tri s ozlijeđenim osobama i sedam s materijalnom štetom.

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su pet prometnih nesreća, a mladi vozači dvije prometne nesreće.

Sankcionirano je 167 prometnih prekršaja, od čega 20 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 67 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 24 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, tri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i dva prekršaja upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je nedjelju, 4. rujna u 15.15 sati, u Križevcima u Bjelovarskoj ulici kod 35-godišnjeg vozača osobnog automobila, a iznosila je 2,42 promila.

Najveća brzina zabilježena je u nedjelju, 4. rujna u 14.24 sati, u Kenđelovcu, kada se vozač motocikla kretao brzinom od 149 kilometara na sat iako je ograničenje 70 kilometara na sat.

Uhićen je jedan vozač, jedan vozač je smješten u posebnu prostoriju policije do otrježnjenja te je proveden jedan žurni prekršajni postupak. U nadzoru prometa zatečen je jedan recidivist.
 
Nadalje, izvršen je nadzor 41 mladog vozača. Mladi vozači su počinili 10 prometnih prekršaja, od čega četiri prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, prilikom čega su prouzročili i dvije prometne nesreće,  tri prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i prekršaj nepoštivanja prometnog znaka.

Skrećemo pozornost da je od 5. rujna 2022. godine počela školska godina 2022./2023. U sklopu nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa s početkom školske godine provodi se akcija „Poštujte naše znakove“, tijekom koje će policijski službenici vršiti pojačani nadzor prometa u zoni škola, nadzor prijevoza djece u vozilima, nadzor školskih autobusa, nadzor bicikala i sudionika u prometu na „osobnim prijevoznim sredstvima.

Vozačima skrećemo pozornost da smanje brzinu kretanja vozila i povećaju oprez u zonama škola,  ne obilaze vozila, a posebno školske autobuse. Također, apeliramo na vozače motornih vozila da posebnu pozornost posvete na prvašiće, koji po prvi puta samostalno sudjeluju u prometu, a prepoznati će ih po žutima maramama ili prslucima.

Nadalje, obzirom na povećan broj prometnih nesreća tijekom vikenda kao i na broj alkoholiziranih vozača koji sudjeluju u prometu, pojačani nadzor prometa provesti će se i tijekom narednog vikenda.
 

Priopćenja | Promet i vozila