Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Ukupno je utvrđeno 108 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda od 1. do 4. rujna 2023. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je devet prometnih nesreća, od kojih šest prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je šest osoba ozlijeđeno i tri prometne nesreće s materijalnom štetom.
 
Vozači pod utjecajem alkohola evidentirani su u tri prometne nesreće, dok su mladi vozači kao počinitelji evidentirani u tri prometne nesreće.
 
Dva vozača napustila su mjesto događaja prometnih nesreća, od kojih je jedan naknadno pronađen, a drugi vozač se i dalje potražuje.
 
Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: nepropisno kretanje vozila na kolniku (3), brzina neprimjerena uvjetima (2), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (2), nepropisno uključivanje u promet (1) i ostale okolnosti (1).
 
Ukupno je utvrđeno 108 prometnih prekršaja, od čega, 14 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 37 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, šest prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj korištenja mobitela za vrijeme vožnje i jedan prekršaj upravljanja prije stjecanja prava.
 
Najveća koncentracija alkohola tijekom vikenda utvrđena je u nedjelju, 3. rujna, u 23:55 u Subotici Podravskoj, u Koprivničkoj ulici, kod 48-godišnjeg vozača bicikla, koji je upravljao pod utjecajem alkohola od 2,31 promil.
 
Najveća brzina kretanja utvrđena je u petak, 1. rujna, u 17:15 u Budančevici u Ulici Stjepana Radića, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 107 kilometara na sat iako je ograničenje 70 kilometara na sat.
 
Dva vozača su bila smještena u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnih sredstava, a jedan je vozač bio uhićen. Tijekom pojačanog nadzora prometa recidivisti nisu evidentirani.
Izvršen je nadzor 27 mladih vozača, a isti su počinili 12 prometnih prekršaja (alkohol - 2, pojas – 1, brzina  - 3, ostalo – 6).
 
U sklopu predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost posvećivati nadzoru brzine kretanja, upravljanju pod utjecajem opojnih sredstava, prijevozu djece vozilima, korištenju sigurnosnog pojasa i mobitela, kao i nadzoru vozača traktora i bicikala, pješaka te recidivista. Obzirom na broj prometnih nesreća tijekom vikenda, pojačani nadzor prometa provesti će se i tijekom narednog vikenda.
 
Također, započela je i nova školska godina. Na prometnicama će biti veliki broj djece od kojih mnoga po prvi puta samostalno sudjeluju u prometu na cestama. Djeca će na taj način postati aktivni sudionici u prometu, izloženi svim opasnostima koje cestovni promet nosi sa sobom.
U sklopu akcije „Poštujte naše znakove“ policijski službenici na prometnicama u zonama škola vršiti će pojačan nadzor prometa, a posebno nadzor obveza vozača spram pješaka koji prelaze cestu na obilježenom pješačkom prijelazu, brzine kretanja vozila u zonama škola, prijevoz djece u vozilima te zaustavljanje i parkiranje vozila u zonama škola.
 
Nadalje, policijski službenici, pripadnici prometnih jedinica mladeži i školskih prometnih jedinica kod ugroženijih škola vršiti će tjelesnu regulaciju prometa.
 
Pozivamo vozače da poštuju prometne propise i pravila i uz poseban oprez prometuju u zonama škola.
 

Pisane vijesti | Promet i vozila