Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda-biciklista upravljao pod utjecajem alkohola od 4,11 promila

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Sankcionirano je 265 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 18. do 21. lipnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je devet prometnih nesreća od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama stradale su četiri osobe. Jedna osoba je lakše ozlijeđena, dok će se za tri osobe po zaprimanju liječničke dokumentacije znati kvalifikacija ozljeda.  
Uzroci događanja prometnih nesreća bili su neprilagođena brzina (2), oduzimanje prednosti prolaska (1), nepropisna vožnja unazad (2) i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (4).
Vozač pod utjecajem alkohola izazvali su pet prometnih nesreća od čega dvije prometne  nesreće s ozlijeđenim osobama. Zabilježeno je sudjelovanje i stradavanje vozača motocikla i vozača četverocikla.

Sankcionirano je 265 prometnih prekršaja od čega 40 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 95 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 34 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i sedam prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora dva vozača su bila uhićena. Provedena su dva žurna prekršajna postupka protiv recidivista u kojima su isti kažnjeni visokim novčanim kaznama, kaznama uvjetnog i bezuvjetnog zatvora, kao i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilima.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u petak, 18. lipnja, u 12.27 sati, na državnoj cesti broj 28, u Kenđelovcu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 130 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila ograničena na 70 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 19. lipnja, u 19.45 sati, u Ulici Mihovila Pavleka Miškine u Đelekovcu, kod 39-godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 4,11 promila. Vozač je bio isključen iz daljnjeg prometovanja.

Ističemo i zaticanje 33-godišnjeg vozača koji je u petak, 18. lipnja, u 23.20 sati u Ulici Ivana Česmičkoga u Koprivnici, upravljao osobnim automobilom, prije stjecanja prava na upravljanje,  pod utjecajem alkohola od 1,74 promila. Vozač je bio uhićen, te je protiv istog u subotu, 19. lipnja, na Općinskom sudu u Koprivnici, Stalnoj službi u Đurđevcu proveden žurni prekršajni postupak, u kojem je vozač proglašen krivim i kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 11.300 kuna, kaznom zatvora u trajanju od 20 dana uvjetno na 12 mjeseci i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije šest mjeseci.

Tijekom pojačanog nadzora zatečena su dva recidivista koji su počinili četiri prekršaja (upravljanje pod utjecajem alkohola – 2, upravljanje za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima – 1, upravljanje motornim vozilom prije stjecanja - 1).

Nadalje, izvršen je nadzor 44 mlada vozača. Mladi vozači počinili su 14 prometnih prekršaja od čega dva prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (0,50 do 1,00 g/kg – 1, od 1,00 do 1,50 g/kg – 1), četiri prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja, prekršaj upravljanja vozilom neprilagođenom brzinom, prekršaj nekorištenja zaštitne kacige, prekršaj ne postupanja po značenju prometnog znaka, prekršaj upravljanja vozilom za koje je isteklo važenje registracije, prekršaj prijevoza više osoba od dozvoljenog u vozilu i dva prekršaja nenošenja vozačke dozvole.
Ističemo mladog, 22-godišnjeg, vozača koji je u subotu, 19. lipnja, u 1.13 sati u Pavelinskoj ulici u Koprivnici upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,44 promila. Vozač je bio isključen iz daljnjeg prometovanja.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost posvećivati nadzoru brzine kretanja, upravljanja pod utjecajem opojnih sredstava, korištenju sigurnosnog pojasa i mobitela, kao i nadzoru vozača mopeda, motocikala i bicikala te recidivista.
 

Priopćenja | Promet i vozila