Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda - sankcionirana 223 prometna prekršaja

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Tijekom vikenda sankcionirana su 223 prometna prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda od 14. do 17. siječnja 2022. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je sedam prometnih nesreća od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenom osobom i pet prometnih nesreća s materijalom štetom. U prometnim nesrećama dvije osobe su ozlijeđene.
Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: oduzimanje prednosti prolaska, neprilagođena brzina, nepropisna vožnja unazad, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i neočekivana pojava opasnosti.
Jednu prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom izazvao je vozač pod utjecajem alkohola, dok mladi vozači nisu evidentirani kao počinitelji  prometnih nesreća.
 
Tijekom vikenda sankcionirana su 223 prometna prekršaja od čega 25 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 115 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 26 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, osam prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, tri prekršaja vožnje za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja i dva prekršaja upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima.
 
Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu 15. siječnja u 22 sata u Koprivničkim Bregima, u Ulici kralja Tomislava kod 39-godišnjeg vozača osobnog automobila, koji je upravljao pod utjecajem alkohola od 2,04 promila.
 
Najveća brzina kretanja zabilježena je u nedjelju, 16. siječnja u 12,44 sati na državnoj cesti broj 41 u mjestu Velika Mučna, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 127 kilometara na sat iako je ograničenje 60 kilometara na sat.
 
Dva vozača su bila smještena u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, četiri vozača bila  su uhićena te su prema dva vozača provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su vozačima izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima, uvjetna kazna zatvora i zadržavanje u zatvoru u trajanju od 15 dana.

Tijekom pojačanog nadzora prometa vikendom izvršen je nadzor 57 mladih vozača. Mladi vozači su počinili devet prometnih prekršaja  od čega prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, tri prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj korištenja mobitela tijekom vožnje, prekršaj nepoštivanje prometnog znaka izričitih naredbi, prekršaj ne postupanje po naredbi policijskog službenika, prekršaj ne poštivanje svjetlosnih znakova (prolazak kroz crveno svjetlo) i prekršaj zabrane upravljanja vozilom za vrijeme dok je izrečena mjera zabrane upravljanja.  Jedan mladi vozač je bio uhićen i spram istog je proveden žurni prekršajni postupak u kojem mu je određeno zadržavanje u zatvoru.

U sklopu pojačanog nadzora prometa na području Postaje prometne policije Koprivnica dana 14./15. siječnja, provedena je akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola i mladih vozača. Kontrolirana su 63 vozača, a sankcionirana su 32 prometna prekršaja, od čega osam prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola. Tijekom akcije kontrolirano je sedam mladih vozača koji nisu zatečeni u činjenju prometnih prekršaja. Najveća koncentracija alkohola tijekom akcije zabilježena je u petak, 14. siječnja u 15.15 sati, na cesti Novačka-Gola, kod  51-godišnjeg vozača osobnog automobila koji je upravljao pod utjecajem alkohola od 1,64 promila, za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom. Isti je bio uhićen te mu je u provedenom žurnom prekršajnom postupku izrečena uvjetna kazna zatvora i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije.

Ovim putem ukazujemo svim vozačima na nužnost poštivanja prometnih propisa, posebice onih koji se odnose na poštivanje prednosti prolaska i prilagođavanje brzine kretanja uvjetima na kolniku. Posebno naglašavamo da se je prije vršenja radnji vozilom u prometu kao što su pretjecanje, skretanje i uključivanje u promet nužno uvjeriti da se radnja može sigurno izvesti.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će vršiti nadzor brzine kretanja vozila, nadzor vozača pod utjecajem alkohola i opojnih sredstava, prijevoza djece u vozilima,  korištenje sigurnosnog pojasa i mobitela, nazor mladih vozača kao i nadzor vozača mopeda, motocikala, traktora i bicikala te recidivista.
 

Pisane vijesti | Promet i vozila