Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda - Sankcionirano 217 prometnih prekršaja

Slika /ikone/Policija.kc.2.jpg

Tijekom vikenda ukupno je utvrđeno 217 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 24. do 27. siječnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 10 prometnih nesreća od kojih četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima je osam osoba lakše ozlijeđeno.

Greške vozača koje su dovele do događanja prometnih nesreća bile su brzina neprimjerena uvjetima (8) te nepropisno pretjecanje i oduzimanje prednosti prolaska. Vozači pod utjecajem alkohola tijekom vikenda nisu činili prometne nesreće. Mladi vozač je izazvao jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom – slijetanje osobnog automobila zbog brzine neprimjerene uvjetima.

Tijekom vikenda ukupno je utvrđeno 217 prometnih prekršaja od kojih 23 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 67 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 17 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
Tijekom provedbe pojačanog nadzora jedan vozača je bio uhićen, dok je jedan vozač bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Proveden je jedan žurni prekršajni postupak te je jedan vozač predan na izdržavanja izrečene kazne zatvora u zatvor u Bjelovar.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 25. siječnja, u 12.45 sati na Herešinskoj cesti u Koprivnici, kod 54 - godišnjeg vozača (recidivista) koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,51 promila i za vrijeme kada mu je rješenjem Policijske uprave koprivničko-križevačke ukinuta vozačka dozvola. Vozač je bio uhićen i protiv istog je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je proglašen krivim i kažnjen kaznom zatvora u trajanju od 10 dana, novčanom kaznom od 7.800 kuna te mu je izrečena zabrana upravljanja motornim vozilima B kategorije 18 mjeseci. Po završetku prekršajnog postupka vozač je predan u zatvor u Bjelovar.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 25. siječnja, u 10.20 sati na državnoj cesti broj 2 u Virovskoj ulici u Novigradu Podravskom, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 115 kilometara na sat iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila ograničena na 60 kilometara na sat.

Tijekom pojačanog nadzora prometa zatečen je jedan recidivista u činjenju prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, koji je bio uhićen i protiv kojeg je bio proveden žurni prekršajni postupak.
Tijekom vikenda izvršen je nadzor nad 43 mlada vozača. Dva mlada vozača sankcionirana su zbog upravljanja vozilima za vrijeme kada su organizmu imali alkohola (0,00 do 0,50 g/kg – 1, 0,50 do 1,00 g/kg – 1, više od 1,50 g/kg - ). Najveća koncentracija alkohola utvrđen je u nedjelju, 26. siječnja, u 9.51 sati u Ulici Mihovila  Pavleka Miškine u Đelekovcu kod 23 - godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 1,44 promila upravljao osobnim automobilom.
Mladi vozači sankcionirani su i radi nekorištenja sigurnosnog pojasa (7), nepropisnog korištenja mobitela (2), vožnja bez upaljenih svjetala na vozilu (1), nekorištenje pokazivača smjera (1), nepropuštanja pješaka (1), prijevoz više osoba nego što je upisano u prometnoj dozvoli (1), nepropisan prijevoz djece (1) i nepropisno parkiranje (1).
U sklopu pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda na području policijske uprave bio je angažiran Mobilni tim, koji je izvršio nadzor 37 vozača i tom prilikom utvrdio 34 prekršaja od čega osam prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 15 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, devet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela i jedan prekršaj upravljanja motornim vozilom prije stjecanja prava.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Obzirom na vremenske prilike (kiša, magla, niske temperature) uslijed čega su kolnici mokri i klizavi, a moguća je i mjestimična pojava poledice,  građane molimo da s povećanim oprezom sudjeluju u prometu na cestama i da poštuju prometne propise.
Prvenstveno apeliramo na vozače motornih vozila, naročito vozače osobnih automobila da smanje brzinu kretanja svojih vozila i povećaju međusobni razmak te da pravovremeno započnu smanjivati brzinu svojih vozila odnosno da izbjegavaju nagla kočenja. Vozače molimo da ne vrše pretjecanja vozila na dionicama cesta gdje nemaju dobru preglednost prometnice te da ne ulijeću u „škare“.

Vozače bicikala podsjećamo da su za vrijeme trajanja smanjene vidljivosti (kišne i snježne oborine, magla) i noću dužni obavezno koristiti reflektirajuću biciklističku odjeću ili reflektirajuće prsluke ili reflektirajuće oznake te upaliti svjetla na biciklima. Istovremeno, pješake podsjećamo na obavezno korištenje reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti u uvjetima smanjene vidljivosti i noću te na obavezno kretanje postojećim biciklističkim stazama i trakama odnosno nogostupima.

Na građane, posebice građane mlađe životne dobi, apeliramo da ne upravljaju motornim vozilima ukoliko ne posjeduju vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije, a na sve osobe koje imaju zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom ili im je rješenjem ukinuta vozačka dozvola molimo da za vrijeme trajanja ovih mjera ne upravljaju vozilima u prometu na cesti. Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora.
Ističemo da vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno. Vozači koji se iz dvorišta, parkirališnih mjesta ili drugih površina uključuju u promet, dužni su propustiti sva vozila koja se kreću prometnicom na koju se uključuju. Također, ukoliko prilikom uključivanja iz primjerice dvorišta na prometnicu moraju prijeći nogostup ili biciklističku stazu, vozači motornih vozila moraju biti izrazito oprezno kako ne bi došlo do naleta na pješaka ili vozača bicikla.

Vozače koji imaju namjeru skrenuti, uključivati se u promet, kretati se vožnjom unatrag, obilaziti ili pretjecati druga vozilo ispred sebe, molimo da se uvjere da rečene radnje mogu sigurno izvesti. Ističemo da je prilikom vožnje unatrag potrebno uključiti sva četiri pokazivača smjera, a prije prolaska kroz raskrižje potrebno se pravovremeno prestrojiti u odgovarajuću prometnu traku.
Podsjećamo da se vozači trebaju kretati sredinom desne strane kolnika te da prilikom mimoilaženja s drugim vozilom moraju osigurati dovoljan razmak između vozila.
Ponovno podsjećamo vozače da upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića uvelike povećava mogućnost izazivanja prometnih nesreća i stradavanja u istima.
Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića. Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila na mokrim kolnicima, pri nailasku za zavoje, prijevoje, mostove, i pješačke prijelaze, povećaju razmak u odnosu na vozilo ispred, da se kreću sredinom prometne trake te da prate prometnu signalizaciju i događaje na prometnici i postupaju sukladno njima.
Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice.
Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

 

Priopćenja | Promet i vozila