Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda - vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,01 promil

Slika /ikone/Promet.jpg

Sankcionirano je 114 prometnih prekršaja 

Foto: Ilustracija

Od 4. do 8. kolovoza 2022. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke evidentirane su četiri prometne nesreće od čega jedna s poginulom osobom i tri s materijalnom štetom. U prometnoj nesreći smrtno je stradao 25 godišnji vozač motocikla.

Sankcionirano je 114 prometnih prekršaja od čega 15 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 20 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 19 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, tri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i dva prekršaja upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u petak, 5. kolovoza 2022.g. u 12.30 sati u Đurđevcu u Ulici Đure Basaričeka, kod 58-godišnjeg vozača bicikla, a iznosila je 2,01 promil.

Najveća brzina kretanja vozila evidentirana u nedjelju, 7. kolovoza 2022.g. u 11.19 sati, u naselju Sveti Ivan Žabno u Ulici braće Radić, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 130 kilometara na sat iako je ograničenje 70 kilometara na sat.

Jedan vozač je uhićen, a dva vozača zadržana su u posebnim prostorijama policije do prestanka djelovanja opojnih sredstava.

Izvršen je nadzor 32 mlada vozača. Mladi vozači su počinili šest prometnih prekršaja od čega dva prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, dva prekršaja nepoštivanja prometnog znaka, prekršaj nenošenja vozačke dozvole te jedan ostali prekršaj. 
    
Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će provoditi će pojačani nadzor brzine kretanja vozila, a prilikom nadzora prometa, posebnu pozornost posvećivati upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola i opojnih sredstava kao i nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa te prijevozu djece u vozilima, nadzoru mladih vozača, vozača mopeda, motocikala, traktora, bicikala te nadzoru nove kategorije sudionika u prometu na „osobnim prijevoznim sredstvima“ čije je sudjelovanje u prometu sada regulirano izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti cestovnog prometa te podliježe prekršajnim sankcijama.
 
Dobro je podsjetiti

Motociklisti i mopedisti budite oprezni u prometu!

Kako bi se smanjilo stradavanje sudionika u prometu, apeliramo na vozače mopeda i motocikala, kao i na osobe koje prevoze, da prilikom vožnje:
 
  • poštuju ograničenja brzine kretanja,
  • obavezno koriste zaštitnu kacigu,
  • da ne upravljaju ovim kategorijama vozila prije stjecanja prava odnosno bez položenog vozačkog ispita,
  • ne konzumiraju alkoholna pića prije vožnje,
  • da ne kreću naglo iz mjesta (tzv. „startanje“) i da ne koče naglo i nepotrebno,
  • da ne vrše preinake na svojim vozilima kojima pojačavaju snagu motora ili povećavaju razinu buke,
  • na vozilu imaju upaljena svjetla,
  • ne prevoze djecu na mopedu i motociklu,
  • ne prevoze više osoba na vozilu od onog broja koji je upisan u prometnu dozvolu,
  • ne sjedaju na moped ili motocikl ukoliko su umorni i pod utjecajem lijekova,
  • da vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila te važnosti prometne dozvole i osiguranja vozila,
  • da pravovremeno ostale sudionike u prometu obavijeste o promjeni smjera kretanja ili zaustavljanja.


Priopćenja | Promet i vozila