Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda - vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,70 promila

Slika /ikone/vincekovo.4.jpg

Sankcionirano je 315 prometnih prekršaja 

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda od 15. do 19. travnja 2022. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 10 prometnih nesreća od čega jedna s poginulom osobom, dvije s ozlijeđenim osobama i sedam s materijalnom štetom. U nesrećama je jedna osoba smrtno stradala, a dvije osobe su ozlijeđene.

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: brzina neprimjerena uvjetima (5), nepropisno kretanje kolnikom (4) i nepropisno pretjecanje (1). Sedam prometnih nesreća prouzročili su vozači pod utjecajem alkohola što čini 70 posto od ukupnog broja prometnih nesreća.

Sankcionirano je 315 prometnih prekršaja od čega 39 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 134 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 37 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, četiri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, dva prekršaja upravljanja vozilom pod zabranom upravljanja i prekršaj upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u petak, 15. travnja 2022. godine u 18 sati u naselju Velika Mučna, kod 46-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 2,70 promila upravljao biciklom.

Najveća brzina evidentirana je u nedjelju, 17. travnja 2022. godine u 13.50 sati u Kenđelovcu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 142 kilometra na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste broj 28 brzina kretanja vozila ograničena na 70 kilometara na sat.

Šest vozača bilo je uhićeno, a žurni prekršajni postupak proveden je nad dva vozača, dok je jedan vozač smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnih sredstava. Tijekom pojačanog nadzora prometa izvršen je nadzor 91 mladog vozača. Mladi vozači su počinili 19 prometnih prekršaja.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost usmjeriti na nadzor brzine kretanja, upravljanja pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, korištenju sigurnosnog pojasa i mobitela, mladih vozača, recidivista, te vozača traktora, bicikala, mopeda i motocikala.

Pozivamo sve vozače da provjere tehničku ispravnost svojih vozila prije sudjelovanja u prometu te da poštuju prometne propise, a brzinu kretanja prilagode vremenskim uvjetima, karakteristikama i stanju prometnica. 
 
Dobro je podsjetiti

Alkohol i neprilagođena brzina najčešći su uzroci prometnih nesreća, pogotovo onih s težim posljedicama. Stoga poštujte prometne propise i ne upravljajte vozilom ako ste konzumirali alkohol.

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola je težak prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 700 sve do 20.000 kuna, a za razinu alkohola iznad 1,5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana. Isto tako je kažnjivo i odbijanje alkotesta te je za taj prekršaj propisana novčana kazna od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana.

Budući da već i manje količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju reakcije vozača, a istovremeno povećavaju njihovo samopouzdanje te oni postaju slobodniji i skloniji kršenju prometnih propisa, podsjećamo vozače na sljedeće:
  • ako ste u društvu, unaprijed odredite tko će upravljati vozilom i ta osoba neka ne konzumira alkohol
  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite
  • koristite javni prijevoz ili usluge taxi prijevoza
  • zamolite nekog trijeznog da vas odveze ili pozovite nekoga da dođe po vas
 
Ne zaboravite:
 
„Vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu, zbog čega za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog ne može biti opravdan.“

Ostale savjete možete pronaći OVDJE

Priopćenja | Promet i vozila