Rezultati pojačanog nadzora prometa - upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,44 promila

Slika /ikone/policajac i vozilo.jpg

Upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,44 promila

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 12. do 15. srpnja 2019. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća od kojih četiri  prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je šest osoba ozlijeđeno i dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. Vozači pod utjecajem alkohola sudjelovali su u četiri prometne nesreće.

Policijski službenici prilikom nadzora prometa sankcionirali su 164 prometna prekršaja, od kojih 20 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola, 70 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom, 26 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 10 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela. U činjenju prometnih prekršaja tijekom vikenda zatečen je jedan recidivista.
Tijekom provedbe pojačanog nadzora dva vozača su bila uhićena, pet vozača je smješteno u posebnu prostoriju policije do otrježnjenja, a protiv jednog vozača je proveden žurni prekršajni postupak.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 13. srpnja, u 21.20 sati u Koprivnici, kod 52 - godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,44 promila.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 14. srpnja, u 12.20 sati u Sokolovcu u Križevačkoj ulici, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 101 kilometar na sat, iako je brzina prometnim propisima ograničena na 60 kilometara na sat.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu
 
Podsjećamo da vozači motornih vozila brzinu kretanja svog vozila trebaju uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.
Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Mlade vozače molimo, da zbog nedovoljno vozačkog iskustva budu izrazito oprezni prilikom sudjelovanja u prometu, da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju, te ih podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilima ne smiju imati u organizmu alkohola.
Sve vozače podsjećamo da u zonama škola poštuju ograničenja brzine kretanja, da kod nailaska na obilježeni pješački prijelaz uspore kretanje svojih vozila kako bi se mogli sigurno zaustaviti i propustiti djecu koja namjeravaju prijeći cestu. Preporuča se vozačima da, prilikom propuštanja djece na obilježenim pješačkim prijelazima, pomoću znaka rukom djeci daju do znanja da mogu sigurno prijeći cestu. Također, molimo vozače da brzinu kretanja svojih vozila prilagode uvjetima na kolniku odnosno da na mokrim i klizavim kolnicima smanje brzinu kretanja.

Apeliramo na vozače da ne pretječu ili obilaze vozila koja su zaustavljena ispred obilježenih pješačkih prijelaza zbog propuštanja pješaka, da prilikom zaustavljanja ili parkiranja svojih vozila vode računa da zaustavljeno ili parkirano vozilo ne ometa kretanje pješaka i ne ugrožava promet. Tako nije dozvoljeno parkirati ili zaustaviti vozilo na nogostupu, pješačko-biciklističkoj stazi, u neposrednoj blizini raskrižja i na taj način djecu onemogućiti da koriste nogostupe ili da imaju dobru preglednost raskrižja. Sve sudionike u prometu podsjećamo da s povećanim oprezom sudjeluju u prometu na cestama tijekom jutarnjih i večernjih sati.

 

Priopćenja | Promet i vozila