Rezultati pojačanog nadzora prometa – vozač osobnog automobila upravljao pod utjecajem alkohola od 2,93 promila

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Sankcionirano je 138 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 3. do 6. prosinca 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su tri prometne nesreće od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenim osobama. U nesrećama su dvije osobe teško ozlijeđene, a dvije osobe lakše.  Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: neprilagođena brzina (2) i nepropisno kretanje kolnikom. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su dvije prometne nesreće, pri čemu je jednu prometnu nesreću izazvao mladi vozač.
 
Sankcionirano je 138 prometnih prekršaja od čega 17 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 47 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 15 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 6 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela. Četiri vozača su bila uhićena, a jedan vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Proveden je jedan žurni prekršajni postupak.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 4. prosinca, u 12.48 sati, u Velikoj Mučnoj, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 115 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici brzina kretanja vozila ograničena na 60 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u petak, 3. prosinca, u 21.50 sati, u Ulici Dubovec u Koprivnici, kod 40-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 2,93 promila upravljao osobnim automobilom. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Izvršen je nadzor nad 53 mlada vozača. Mladi vozači su počinili devet prometnih prekršaja od čega tri prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (od 0,50 do 1,00 g/kg – 1, od 1,00 do 1,50 g/kg – 1, više od 1,50 g/kg - 1), dva prekršaja nepoštivanja značenja prometnog znaka, prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj nepropisnog kretanja vozilom po kolniku, prekršaj nepropisnog parkiranja i prekršaj nenošenja vozačke dozvole.

Ističemo mladog 23-godišnjeg vozača koji je u nedjelju, 5. prosinca, u 00,45 sati u Zagrebačkoj ulici u Križevcima upravljao teretnim vozilom pod utjecajem alkohola od 2,23 promila i pritom izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je bio uhićen.

Vozače savjetujemo da brzinu kretanja svojih vozila prilagode stanju i uvjetima na kolniku kao i vremenskim uvjetima, da održavaju međusobni sigurnosni razmak, da poštuju znakove i pravila kojima se regulira prednost prolaska te značenje svjetala semafora, kao i da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića. Ukazujemo na obvezu vozača i svih putnika da koriste sigurnosne pojaseve, te na prijevoz djece u odgovarajućim dječjim sjedalicama uz obavezno korištenje sigurnosnog pojasa. Vozače svih vrsta vozila i pješake molimo da prilikom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele. Također apeliramo na građane da ne pristaju voziti se s vozačima za koje znaju da su konzumirali alkohol ili znaju da osoba ne posjeduje vozačku dozvolu, jer takvom vožnjom postoji veća mogućnost događanja prometne nesreće. Za poseban oprez molimo mlade vozače, ali i vozače starije životne. 

Priopćenja | Promet i vozila