Rezultati pojačanog nadzora prometa - vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,44 promila

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Sankcionirano je 199 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 5. do 8. studenoga 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama je jedna osoba lakše ozlijeđena, dok će za drugu osobu težina ozljeda biti poznata po primitku liječničke dokumentacije. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: brzina neprimjerena uvjetima, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisno uključivanje u promet i nepropisno kretanje vozilom po kolniku (3). 
 
Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su tri prometne nesreće, dok je jednu prometnu nesreću izazvao vozač koji se odbio podvrći ispitivanju prisutnosti alkohola u organizmu. Jednu prometnu nesreću izazvao je mladi vozač pod utjecajem alkohola.
 
Sankcionirano je 199 prometnih prekršaja od čega 27 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, prekršaj odbijanja ispitivanja prisustva alkohola u organizmu, 70 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 25 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 11 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
 
Tijekom provedbe pojačanog nadzora pet vozača je bilo uhićeno, a jedan vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstava. Provedena su tri žurna prekršajna postupka. Jedan vozač je radi provedbe mjere opreza zadržavanja predan u zatvor u Bjelovaru. Zabilježena su dva privremena oduzimanja vozila sukladno članku 229. Zakon o sigurnosti prometa na cestama.
 
Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 6. studenoga, u 12.24 sati, u Velikoj Mučnoj, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 112 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste broj 41 brzina kretanja vozila ograničena na 60 kilometara na sat.
 
Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u nedjelju, 7. studenoga, u 13 sati, u Ulici Stjepana Radića u Glogovcu, kod 19-godišnjeg vozača koji je, prije stjecanja prava na upravljanje, pod utjecajem alkohola od 2,44 promila upravljao osobnim automobilom. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.  

Ističemo i 33-godišnjeg vozača koji je u petak, 5. studenoga, u 22.10 sati u Vinogradskoj ulici u Koprivnici zatečen kako, prije stjecanja prava na upravljanje vozilima B kategorije, upravlja teretnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,15 promila. Vozač je bio uhićen, te je protiv njega proveden žurni prekršajni postupak. Kako je vozač već je pet puta pravomoćno kažnjen kako upravlja vozilom prije stjecanja prava, od istog je privremeno oduzet osobni automobil kojim je prekršaje počinio. U žurnom prekršajnom postupku vozač je kažnjen novčanom kaznom od 15. 000 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije osam mjeseci kad za to stekne uvjete. Općinski sud u Koprivnici je odlučio da se oduzeto vozilo vrati vlasniku vozila.

Također, sankcioniran je 52-godišnji vozač koji je u petak, 5. studenoga, u 8.30 sati, u Križevačkoj ulici u Svetom Ivanu Žabno upravljao osobnim automobilom za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije i za vrijeme kada mu je vozačka dozvola radi nakupljenih više od 12 prekršajnih negativnih bodova ukinuta rješenjem PU bjelovarsko-bilogorske, pri čemu je zbog nepropisnog kretanja vozilom izazvao prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom u kojoj je sam lakše ozlijeđen. Vozač se odbio podvrći ispitivanju prisutnosti alkohola u organizmu. Poduzetim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osobnom automobilu isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana te da vozač kao novi vlasnik nije u roku od 15 dana od dana kupnje vozila istog registrirao na svoje ime i osigurao.
Također je utvrđeno da je vozač nepropisno koristio mobitel za vrijeme vožnje. Kako je riječ o vozaču kojem je ovo sedmi prekršaj upravljanja vozilima za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja od istoga je privremeno oduzet osobni automobil kojim je izazvao prometnu nesreću.  Vozač je bio uhićen te je proveden žurni prekršajni postupak u kojem mu je određena mjera opreza – zadržavanje u zatvoru u Bjelovaru u trajanju od 15 dana.  

Tijekom pojačanog nadzora prometa izvršen je nadzor 60 mladih vozača. Mladi vozači su počinili 16 prometnih prekršaja od čega pet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (0,50 do 1,00 g/kg – 1; 1,00 do 1,50 g/kg - 4), pet prekršaja nepropisnog korištenja sigurnosnog pojasa, dva prekršaja vožnje motornim vozilom bez upaljenih svjetala, prekršaj nepropisnog korištenja mobitela, prekršaj nepoštivanja značenja prometnog znaka, prekršaj nepropisnog kretanja kolnikom i prekršaj napuštanja mjesta prometne nesreće s materijalnom štetom.
Najveća koncentracija alkohola utvrđena je kod 22-godišnjeg, mladog, vozača koji je u nedjelju, 7. studenoga, u 3.37 sati u Koruškoj ulici u Križevcima upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,36 promila.

Ističemo i mladog, 20-godišnjeg vozača koji je u nedjelju,  7. studenoga, u 8.20 sati u Ulici Ljudevita Gaja u Kloštru Podravskom upravljajući osobnim automobilom izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom zbog nepropisnog kretanja vozilom. Vozač je napustio mjesto događaja te je naknadno pronađen i očitana mu je koncentracija alkohola od 1,29 promila. Vozač je uhićen i smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. 

Savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu

Vozačima savjetujemo da brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na kolniku kao i vremenskim uvjetima, da održavaju međusobni sigurnosni razmak, poštuju prednost prolaska i da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića.

Ukazujemo na obvezu vozača i svih putnika da koriste sigurnosne pojaseve te na prijevoz djece u odgovarajućim dječjim sjedalicama uz obavezno korištenje sigurnosnog pojasa. Vozače svih vrsta vozila i pješake molimo da prilikom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele. Za poseban oprez apeliramo na mlade vozače, ali i vozače starije životne dobi, posebice prilikom vršenja radnji vozilom u prometu i prometovanja raskrižjima.

Ističemo da će se tijekom predstojećeg tjedna vršiti pojačani nadzor prometa povodom obilježavanja „Martinja“ s posebnim naglaskom na nadzor vozača pod utjecajem alkohola.
 

Priopćenja | Promet i vozila