Rezultati pojačanog nadzora prometa - vozačica upravljala pod utjecajem alkohola od 2,82 promila

Slika /ikone/Policija 2019..png

Tijekom vikenda je sankcionirano 150 prometnih prekršaja od kojih 24 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 46 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 27. do 30. rujna, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća od kojih jedna prometna nesreća s poginulim osobama i dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama je stradalo 10 osoba od kojih su dvije osobe smrtno stradale, šest osoba je teško ozlijeđeno, dok su dvije osobe lakše ozlijeđene.

Prometne nesreće su zabilježene zbog neprilagođene brzine, nepropisne vožnje unazad, nepropisnog pretjecanja i nepropisnog kretanja kolnikom. Mladi vozači izazvali su dvije prometne nesreće od kojih jednu nesreću s lakše ozlijeđenom osobom, pri čemu je prometnu nesreću s materijalnom štetom izazvao mladi vozač pod utjecajem alkohola.

Tijekom vikenda je sankcionirano 150 prometnih prekršaja od kojih 24 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 46 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 29 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i šest prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora dva vozača su uhićena. Provedena su dva žurna prekršajna postupka u kojima su vozači kažnjeni visokom novčanom kaznom  i kaznom zatvora te su im izrečene dugotrajne zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 28. rujna, u 15.35 sati u Zagrebačkoj ulici u Križevcima, kada je 48 - godišnja vozačica upravljala osobnim automobilom za vrijeme kada je u organizmu imala koncentraciju alkohola od 2,82 promila. Vozačica je bila smještena u posebnu prostoriju policije do otrježnjenja.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u petak, 27. rujna, u 16.29 sati na državnoj cesti broj 22, u Bukovju Križevačkom kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 111 kilometara na sat iako je u rečenom mjestu brzina kretanja vozila ograničena na 50 kilometara na sat.

Tijekom vikenda dva mlada vozača sankcionirana su radi upravljanja vozilom za vrijeme kada u organizmu imaju alkohola (1,00 do 1,50 g/kg – 2). U nedjelju, 29. rujna, u 6.50 sati u Ulici Radnički dol u Križevcima zatečen je 19 - godišnji mladi vozač kako pod utjecajem alkohola od 1,34 promila upravlja osobnim automobilom, pri čemu je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Mladi vozači sankcionirani su i zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa (4) i prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila (1).
Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja zatečena su dva recidivista koji su počinili tri prekršaja (upravljanje prije stjecanja prava – 2, upravljanje pod utjecajem alkohola – 1).

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Podsjećamo da se vozači trebaju kretati desnom stranom kolnika te da prilikom mimoilaženja s drugim vozilom moraju osigurati dovoljan razmak između vozila. Vozače koji imaju namjeru skrenuti ili namjeru pretjecati vozilo ispred sebe, molimo da se uvjere da rečene radnje mogu sigurno izvesti te da pravovremenim uključivanjem odgovarajućih pokazivača smjera o svojoj namjeri obavijeste ostale sudionike u prometu.

Vozači koji se iz dvorišta, parkirališnih mjesta ili drugih površina uključuju u promet, dužni su propustiti sva vozila koja se kreću prometnicom na koju se uključuju. Također, ukoliko prilikom uključivanja iz primjerice dvorišta na prometnicu moraju prijeći nogostup ili biciklističku stazu, vozači motornih vozila moraju biti izrazito oprezno kako ne bi došlo do naleta na pješaka ili vozača bicikla. Naglašavamo da je nužno poštivati postojeća ograničenja brzine kretanja te brzinu uskladiti s karakteristikama ceste (zavoj, raskrižje i dr.), prometnom signalizacijom te vidljivošću i preglednošću ceste.

Ponovno podsjećamo vozače da upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića uvelike povećava mogućnost izazivanja prometnih nesreća i stradavanja u istima. Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića.
Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora.

Ističemo da vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno. Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila te da prate prometnu signalizaciju i postupaju sukladno njoj.
Vozače bicikala podsjećamo da su obavezni kretati se postojećim biciklističkim stazama i trakama. Ujedno ih podsjećamo da su se prilikom uključivanja u promet na cestu s biciklističke staze, iz dvorišta i sličnih površina dužni uvjeriti da ovu radnju mogu sigurno izvršiti te pritom moraju propustiti sva vozila koja se kreću cestom na koju se uključuju. Također ih podsjećamo da obilježeni pješački prijelazi nisu namijenjeni kretanju vozača bicikala već pješaka te je stoga nužno da vozači dolaskom do pješačkih prijelaza siđu s bicikla i pješice, gurajući bicikl kraj sebe, prijeđu preko ceste, nakon što se uvjere da istu mogu sigurno prijeći.

Na građane apeliramo da ne upravljaju mopedima i motociklima ukoliko ne posjeduju vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije. Vozače mopeda i motocikala pozivamo na poštivanje prometnih propisa i znakova, a posebice onih koji se odnose na ograničenja brzine kretanja vozila, pretjecanje, obilaženje, poštivanje prednosti prolaska, ne konzumaciju alkoholnih pića i korištenje homologirane zaštitne motociklističke kacige.

Vozače motornih vozila molimo da obrate pozornost na vozače mopeda, motocikala i bicikala te da u njihovoj blizini budu oprezni, da poštuju njihovo pravo prvenstva prolaska kroz raskrižja (ukoliko ih imaju sukladno postavljenoj prometnoj signalizaciji), kao i da prilikom skretanja obavezno provjere tzv. „mrtvi kut“. Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice.

Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća. Također, podsjećamo vlasnike pasa i drugih vrsta životinja da su dužni poduzeti mjere kako bi se spriječilo izlaženje životinja bez nadzora na prometnice. Za vrijeme povremenih kišnih oborina i eventualne pojave magle, tijekom tjedna, molimo vozače da smanje brzinu kretanja svojih vozila i povećaju međusobni razmak.

 

Priopćenja | Promet i vozila