Tjedna informacija za 23. do 29. rujna 2019.g.

Slika /ikone/policija natpis.JPG

U proteklom tjednu zabilježeno je 10 kaznenih djela, četiri prekršaja narušavanja javnog reda i mira te 13 prometnih nesreća

Foto: Ilustracija

STANJE KRIMINALITETA     
                                       
U proteklom tjednu zabilježeno je 10 kaznenih djela, od kojih sedam kaznenih djela općeg kriminaliteta, kazneno djelo zlouporabe droga, kazneno djelo iz područja gospodarskog kriminaliteta i kazneno djelo iz područja maloljetničke delikvencije.

Kazneno je prijavljeno šest osoba.

STANJE JAVNOG REDA I MIRA

Zabilježena su četiri prekršaja narušavanja javnog reda i mira, od kojih prekršaj držanja životinja bez nadzora, prekršaj drskog ponašanja te dva prekršaja svađe i vike.
Prekršajno je prijavljeno pet osoba.
     
STANJE SIGURNOSTI PROMETA

Zabilježeno je 13 prometnih nesreća, od kojih prometna nesreća s poginulim osobama, šest prometnih nesreće s ozlijeđenim osobama i šest s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Smrtno su stradali vozač osobnog automobila i suvozač u osobnom automobilu. Teško je ozlijeđen vozač osobnog automobila i pet putnika u osobnom automobilu, a lakše je ozlijeđena vozačica bicikla i pješakinja. Također, ozlijeđen je vozač teretnog vozila, motociklist te vozač i putnik u osobnom automobilu čije ozljede će biti poznate po zaprimanju liječničke dokumentacije.
 
ZAŠTITA OD POŽARA

U proteklom tjednu nisu zabilježeni požari i eksplozije.

OSTALI DOGAĐAJI
 
Zatečena su četiri maloljetnika mlađa od 16 godina u noćnom izlasku, suprotno odredbi Obiteljskog zakona o zabrani boravka na javnim mjestima nakon 23 sata bez odgovarajuće pratnje.
 
Dobro je podsjetiti
 
Brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća

Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).

Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.

Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.                                                                 
 

Priopćenja