Rezultati pojačanog nadzora vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga

Slika PU_KK/Vijesti/2009/11/alkotest02.jpg

Utvrđena su 304 prometna prekršaja, od čega 69 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.

Foto: Ilustracija

U razdoblju od 12. do 18 prosinca 2016. godine Policijska uprava koprivničko – križevačka provodila je pojačani nadzor upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga.

Tom prilikom izvršen je nadzor 1350 vozača, te je alkotestirano njih 1046.

Utvrđena su 304 prometna prekršaja, od čega 69 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.

Najviše vozača upravljalo je vozilima pod utjecajem alkohola od 0,51 do 1,00 promil (26) i pod utjecajem alkohola iznad 1,50 promila (24), a 15 je vozača bilo pod utjecajem alkohola od 1,00 do 1,50 promila.

Pod utjecajem alkohola zatečeno je i pet mladih vozača (četiri između 0,00 – 0,50 promila i jedan između 0,50 i 1,00 promil).

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 17. prosinca, u 19.45 sati u Zagrebačkoj ulici u Koprivnici, kada je 52 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,57 promila, pri čemu je izazvao prometnu nesreću u kojoj je lakše ozlijeđen. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su tri vozača. Pet vozača je uhićeno, te su provedena četiri žurna prekršajna postupka. Vozači su kažnjeni novčanim kaznama, uvjetnim kaznama zatvora i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije.

Za vrijeme provođenja pojačanog nadzora zabilježeno je sedam prometnih nesreća, od čega dvije nesreće u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su dvije prometne nesreće, od čega nesreću s lakše ozlijeđenom osobom.

 

Dobro je podsjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu.

Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu. Policija će spram vozača pod utjecajem alkohola poduzimati sve raspoložive zakonske mjere.

Ponovno podsjećamo da se upravljanjem pod utjecajem alkohola eksponencijalno povećava rizik događanja prometnih nesreća. Tako kod koncentracije alkohola 0,50 promila postoji dva puta veća mogućnost za događanje prometne nesreće, a kod koncentracije od 1,20 promila postoji 35 puta veća mogućnost događanja prometne nesreće. Stoga, pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.



Stranica