Rezultati pojačanog nadzora vozača pod utjecajem alkohola i opojnih droga

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

U vremenskom razdoblju od 12. do 18. prosinca, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je pojačani nadzor vozača pod utjecajem alkohola i opojnih droga.

 Foto: Ilustracija

U vremenskom razdoblju od 12. do 18. prosinca, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je pojačani nadzor vozača pod utjecajem alkohola i opojnih droga. 

Policijski službenici kontrolirali su 792 vozača i vozila, te je ukupno  ostvareno 281 represivnih mjera, od čega je poradi vožnje pod utjecajem alkohola sankcionirano  46  vozača.           

Osim nadzora vozača pod utjecajem alkohola, policijski službenici su utvrđivali i druge prekršaje, te su tom prilikom utvrdili prekršaje: 40 prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, 24 prekršaja upravljanja vozilima kojima je isteklo važenje prometne dozvole, 20 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 16 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilima, 14 prekršaja nekorištenja svjetala tijekom vožnje, sedam prekršaja nepropisnog uključivanje u promet, sedam  pretovara teretnih automobila, šest prekršaja nepoštivanja prometnih svjetala, pet prekršaja upravljanja prije stjecanja prava, pet nepoštivanja prednosti prolaska, pet prekršaja odnosilo se na upravljanja neregistriranim vozilima i dr. 

Izvršeno je preliminarno testiranje 10 vozača na prisutnost opojnih droga u organizmu, kojom prilikom kod vozača nije bilo pozitivne reakcije. 

Iz prometa je isključeno ukupno 57 vozača i sedam vozila, dok je privremeno oduzeto 38 vozačkih dozvola. Ostvarene su četiri aktivnosti sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu, četiri aktivnosti sukladno Zakonu o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu.Utvrđena su i trikaznena djela„Izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“ iz čl. 308. KZ-a. 

Tijekom provedbe pojačanih aktivnosti u nadzoru prometa u posebnu prostoriju za smještaj do otrježnjenja smješteno je bilo 20 vozača. 

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u subotu 17. prosinca u 19.15 sati u Ulici B. Radić u Kunovcu kada je S. G. (1964) zatečen kako upravlja biciklom pod utjecajem alkohola od 2,97 g/kg. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je pušten na slobodu. 

Poradi počinjenih prekršaja uhićeno je bilo 10 vozača protiv kojih su provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su isti kažnjeni kaznama zatvora, kaznama uvjetnog zatvora, novčanim kaznama i zabranama upravljanja vozilima B  kategorije. Na području PU u činjenju prekršaja u povratu zatečeno je pet vozača. 

Također je 17./18. prosinca, u vremenu od 18 do 6 sati, u suradnji sa PU virovitičko - podravskom i PU varaždinskom, provedena preventivno – represivna akcija nadzora vožnje pod utjecajem alkohola i opojnih droga.  Tom prilikom ostvarena je  41 aktivnost, od čega 17 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola.           

U vrijeme pojačanog nadzora prometa, dogodilo se 13 prometnih nesreća, od čega šest prometnih nesreća sa ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede i šest osoba lake tjelesne ozljede. U dvije prometne nesreće uzrok je bio alkohol, od čega u jednoj prometnoj nesreći sa ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba zadobila lake tjelesne ozljede.



Stranica