Rezultati pojačanog nadzora vozača u prometu

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

U vremenskom razdoblju od 5. do 9. siječnja, od 14 do 6 sati na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača, brzine kretanja vozila i radnji vozilom u prometu.

Foto: Ilustracija 

U vremenskom razdoblju od 5. do 9. siječnja, od 14 do 6 sati na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača, brzine kretanja vozila  i radnji vozilom u prometu. 

Policijski službenici kontrolirali su 401 vozača i vozila od čega 41 ženu, te je ukupno  ostvareno 118 represivnih mjera. Poradi vožnje pod utjecajem alkohola sankcionirana su 24 vozača od čega jedna žena, utvrđena su 24 prekršaja prekoračenja ograničenja brzine kretanja i dva prekršaja nepropisnih radnji vozilom u prometu. 

Osim nadzora vozača pod utjecajem alkohola, brzine kretanja vozila i radnji vozilom u prometu, policijski službenici utvrdili su i druge prekršaje: sedam prekršaja odnosilo se na upravljanje tehnički neispravnim vozilima, sedam prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, tri prekršaja nepoštivanja prednosti prolaska, tri prekršaja upravljanja neregistriranim vozilima, tri prekršaja odnosila su se na nekorištenje svjetala u prometu, tri prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, dva prekršaja odnosila su se na upravljanje vozilom za vrijeme dok je vozačka dozvola oduzeta, dva prekršaja upravljanja vozilima kojima je isteklo važenje prometne dozvole, dva prekršaja upravljanja prije stjecanja prava na upravljanje, prekršaj nepoštivanja prometnih svjetala i dr. 

Iz prometa je isključeno 29 vozača i 10 vozila, dok je privremeno oduzeto 18 vozačkih dozvola. Ostvarene su tri aktivnosti sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima i utvrđeno je kazneno djelo „Izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“ iz čl. 308. KZ-a. 

Tijekom provedbe pojačanih aktivnosti u nadzoru prometa u posebnu prostoriju do otriježnjenja  smješteno je bilo devet vozača.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u četvrtak, 5. siječnja u 14.46 sati u Peterancu u Ulici Matije Gupca kada je D. M. (1978) upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,90 g/kg. 

Najveća brzina zabilježena je u petak, 6. siječnja u 16.14 sati kada je S.J. (1972) upravljao osobnim automobilom kroz Bukovje Križevačko, brzinom od  108 km/h iako je maksimalna brzina kretanja vozila ograničena na 50 km/h. 

Poradi počinjenih prekršaja uhićena su bila četiri vozača, te su protiv tri uhićena vozača provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su isti kažnjeni kaznama uvjetnog zatvora, novčanim kaznama i zabranama upravljanja vozilima B kategorije. 

U vrijeme pojačanog nadzora prometa, dogodilo se osam prometnih nesreća, od čega šest prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede, a šest osoba lake tjelesne ozljede. Iako su u pet prometnih nesreća sudionici bili pod utjecajem alkohola, alkohol je bio uzrok događanja u dvije prometne nesreće.



Stranica