Rezultati provedenog pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača povodom proslave „Martinja“

Slika /ikone/policija 2019. -1.jpg

Proveden je pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača povodom proslave „Martinja“ od 8. do 12. studenoga na području Policijske uprave koprivničko-križevačke

Foto: Ilustracija

Proveden je pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača povodom proslave „Martinja“ od 8. do 12. studenoga na području Policijske uprave koprivničko-križevačke.
 
Tijekom pojačanog nadzora prometa alkotestirana su 444 vozača, od kojih 396 vozača osobnih automobila, 33 vozača bicikla, 11 vozača teretnih vozila, tri vozača traktora i jedan vozača motocikla.
 
Za vrijeme pojačanog nadzora prometa sankcionirano je 248 prekršaja od kojih su 42 aktivnosti bile usmjerene na sankcioniranje vozača zbog upravljanja pod utjecajem alkohola.
 
Pod utjecajem alkohola u koncentracijama do 0,50 promila bila su četiri mlada vozača, pod utjecajem alkohola u koncentracijama od 0,50 do 1,00 promila bilo je 17 vozača, pod utjecajem alkohola u koncentracijama od 1,00 do 1,50 promila bilo je 11 vozača, dok je pod utjecajem alkohola u koncentracijama iznad 1,50 promila bilo 10 vozača.
 
Pod utjecajem alkohola bilo je sedam mladih vozača pri čemu su četiri mlada vozača imala koncentracije do 0,50 promila, dvoje mladih vozača imalo je koncentracije od 0,50 do 1,00 promila, jedan mladi vozač koncentraciju od 1,00 do 1,50 promila.
 
Zbog vožnje pod utjecajem alkohola u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva smještena su bila tri vozača, dok je šest vozača bilo uhićeno prema kojima su provedeni žurni prekršajni postupci.
 
Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 9. studenoga,  u 21.45 sati u Koprivnici kod 42 - godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,61 promila.
 
Tijekom pojačanog nadzora prometa, sankcionirano je 70 prekoračenja dopuštenih brzina kretanja vozila. Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u ponedjeljak, 11. studenoga, u 20.53 sati na državnoj cesti DC 2 u Glogovcu, Koprivnička ulica (kamera), kada je državljanin Slovačke upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 122 kilometara na sat iako je na navedenoj dionici DC 2  brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 60 kilometara na sat.
 
Tijekom pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača povodom proslave „Martinja“, zabilježeno je pet prometnih nesreća od kojih prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena i četiri prometne nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su tri prometne nesreće. U činjenju prometnih prekršaja zatečeno je pet recidivista.    
 
Kako vozači pod utjecajem alkohola i nadalje u velikom broju sudjeluju u prometu na cestama i pri tome čine prometne nesreće, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke i dalje će se vršiti pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača.
 
Dobro je podsjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu
 
Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu.
 
Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu. Policija će spram vozača pod utjecajem alkohola poduzimati sve raspoložive zakonske mjere.
Ponovno podsjećamo da se upravljanjem pod utjecajem alkohola eksponencijalno povećava rizik događanja prometnih nesreća. Tako kod koncentracije alkohola 0,50 g/kg alkohola u organizmu postoji dva puta veća mogućnost za događanje prometne nesreće, a kod koncentracije od 1,20 g/kg alkohola u organizmu postoji 35 puta veća mogućnost događanja prometne nesreće. Stoga, pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.
 

Stranica