Stanje sigurnosti u cestovnom prometu tijekom dva mjeseca 2019.g.

Slika /ikone/IlustracijPUpredocnik.jpg

Tijekom prva dva mjeseca ove godine policijski službenici sankcionirali su 2846 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega je sankcionirano 940 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja

Foto: Ilustracija

Tijekom siječnja i veljače ove godine na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je 108 prometnih nesreća, od čega 36 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 72 prometne nesreće s materijalnom štetom. U ovim prometnim nesrećama sudjelovalo je 219 osoba, od čega je ozlijeđeno 45 osoba. Teško je ozlijeđeno osam osoba, dok je 37 osoba lakše ozlijeđeno. U odnosu na prva dva mjeseca prošle godine ukupan broj prometnih nesreća povećan je za 22 nesreće ili 26 posto. Broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama povećan je za pet nesreća ili 16 posto. Ukupan broj ozlijeđenih osoba je smanjen. Povećan je broj teško ozlijeđenih osoba za tri osobe ili 60 posto, dok je broj lakše ozlijeđenih osoba manji za pet osoba ili 12 posto.

Najviše prometnih nesreća zabilježeno je zbog brzine – 32 prometne nesreća što čini 30 posto ukupnog broja nesreća. Zbog brzine zabilježeno je 14 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 18 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama stradalo je 20 osoba (44 posto ukupno stradalih osoba) od čega su tri osobe teško ozlijeđene, a 17 osoba je lakše ozlijeđeno.
Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 19 prometnih nesreća odnosno 18 posto prometnih nesreća. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su devet prometnih nesreće s ozlijeđenim osobama i 10 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama stradalo je 16 osoba od kojih je jedna osoba teško ozlijeđena, a 15 osobe je lakše ozlijeđeno.

U prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola sudjelovao je 21 sudionik odnosno 10 posto sudionika. Broj sudionika pod utjecajem alkohola, u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjen je za šest sudionika ili 22 posto.
Pod utjecajem alkohola bilo je 19 vozača odnosno 12 posto vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola. Broj vozača pod utjecajem alkohola, u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjen je za šest vozača ili 24 posto.
Mladi vozači izazvali su 24 prometne nesreća što čini  22 posto ukupnog broja prometnih nesreća. Mladi vozači izazvali su 10 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 14 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama ozlijeđeno je 12 osoba od kojih je jedna osoba teško ozlijeđena dok je 11 osoba lakše ozlijeđeno. U nesrećama je sudjelovalo 36 mladih vozača od kojih je jedan mladi vozač teško ozlijeđen, dok je osam mladih vozača lakše ozlijeđeno. Pod utjecajem alkohola bilo je osam mladih vozača koji čine 22 posto mladih vozača.
Tijekom prva dva mjeseca ove godine policijski službenici sankcionirali su 2846 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega je sankcionirano 940 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 327 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 550 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 212 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, te 257 prekršaja mladih vozača. U prometu je zatečeno i sankcionirano 45 recidivista koji su počinili 94 prometna prekršaja.
Kako bi se zaustavio trend povećanja prometnih nesreća, te smanjilo stradavanje osoba u prometnim nesrećama odnosno poboljšalo stanje sigurnosti u prometu na cestama na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, sve sudionike u prometu pozivamo na poštivanje prometnih propisa i znakova, međusobno uvažavanje i povećan oprez. Kako upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića višestruko povećava mogućnost događanja najtežih prometnih prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i uzrokuju stradavanje osoba u cestovnom prometu, svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da upravljanje vozilom prepuste osobi koja nije konzumirala alkoholna pića i posjeduje valjanu vozačku dozvolu, da koriste institut „dogovornog vozača“ ili da koriste usluge javnog prijevoza odnosno taxi službe.

Mlade vozače ponovno podsjećamo da za njih vrijede ograničenje od 0,00 g/kg alkohola u organizmu odnosno da niti ne smiju započeti upravljati vozilima ukoliko u organizmu imaju alkohola, droga ili drugih opojnih sredstava. Sve vozače podsjećamo da su dužni poštivati ograničenja brzine kretanja vozila izražene prometnim znakom ili prometnim propisom. Podsjećamo da značenje prometnog znaka ograničenja brzine kretanja vrijedi od mjesta gdje je prometni znak postavljen do prvog raskrižja, osim ako rečeni znak nije postavljen na prometnom znaku naziva naseljenog mjesta. Ujedno sve vozače podsjećamo da su dužni brzinu kretanja svog vozila prilagoditi postavljenim prometnim znakovima, stanju i uvjetima  na kolniku, gustoći prometa, uvjetima vidljivosti i vremenskim prilikama, kako bi se u svakom trenutku mogli sigurno zaustaviti ili poduzeti drugu radnju.

Sve osobe koje se prevoze u automobilima dužne su koristiti postojeće sigurnosne pojaseve. Djecu se preporuča prevoziti na stražnjim sjedalima. Prilikom prijevoza u automobilima, djeca trebaju biti smještena u adekvatne autosjedalice koje trebaju biti pričvršćene sukladno uputama proizvođača i djeca u njima trebaju biti vezana sigurnosnim pojasevima. Kako je korištenje mobitela najčešća distrakcija uslijed koje dolazi do konfliktnih i kolizijskih događaja u prometu, vozačima svih vrsta vozila savjetujemo da tijekom sudjelovanja u prometu isključe mobitele odnosno da ne koriste mobitele ili slične uređaje za vrijeme upravljanja vozilima. Nekorištenje mobitela i sličnih uređaja savjetujemo i pješacima. Kako bi se zaustavio negativan trend stanja sigurnosti na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, do kraja godine, intenzivirati će se nadzor prometa usmjeren, prvenstveno, na nadzor brzine kretanja vozila, nadzor upravljanja pod utjecajem alkohola i/ili droga, nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva, nadzor korištenja mobitela, nadzor vozača mopeda i motocikala, nadzor mladih vozača, te nadzor recidivista. Osim ovoga, pozornost policijskih službenika biti će usmjerena i na svako drugo grubo kršenje prometnih propisa.
 

Stranica