"Što znamo i ne znamo o različitosti"

Slika PU_KK/Vijesti/2012/12/Invalidne.osobe.300.gif

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U četvrtak, 6. prosinca, od 13 do 15 sati, povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom održana je interaktivna radionica. Na radionici su sudjelovali policijski službenici Policijske postaje Koprivnica, Postaje prometne policije Koprivnica, Interventne jedinice policije i Službe kriminalističke policije, koju je organizirala i osmislila u suradnji s Obiteljskim centrom Koprivničko - križevačke županije Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Koprivnica. 

U sportskoj dvorani COOR-a „Podravsko sunce“ tako su policijski službenici kroz tematsku aktivnost „Što znamo i ne znamo o različitosti“, uz edukativni dio, vođen od strane Obiteljskog centra i Udruge, senzibilizirani za problematiku osoba s invaliditetom. Sa kojim se poteškoćama susreću tijekom dnevnog života, posebice koliko su kao ranjiva skupina nerijetko izloženi nerazumijevanju, određenim vidovima zlostave i neprimjerenih postupaka od strane građana, kako bolje komunicirati, razumjeti potrebe i problematiku. 

Dovoljno je da na određenom mjestu netko nepropisno zaustavi, parkira automobil, a da se osoba s invaliditetom ne može kretati, te primjerice doći do bolnice ili obaviti neku nužno potrebnu obvezu. 

U praktičnom dijelu policijski službenici su uz moderatore, predstavnike Udruge, na uređenom poligonu isprobali kako izgleda, bar na kratko vrijeme, biti slijepa osoba. Imali su priliku kretati se sa povezom na očima i bijelim štapom. Isprobati kako se kreću osobe koje su prisiljene zbog zdravstvenog stanja koristiti kolica i određena pomagala za kretanje.           

Radionici su se aktivno pridružili voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije, Uredu Glavnog ravnatelja, Sandra Veber,  načelnik Policijske uprave Darko Rep s suradnicama linije prevencije Policijske uprave i načelnik Policijske postaje Koprivnica. 

Sa predstavnicima Udruge komunicirali su i popratili naš rad predstavnici delegacije policije njemačke savezne pokrajine Baden-Wurttemberg, Josef Bronner, Voditelj Odjela prevencije i Frank Bucheit, diplomirani pedagog, kao i policijski službenici za prevenciju u Ravnateljstvu policije Monika Kovačić i Ivo Jakić. 

Možemo zaključiti da je ovakva suradnja od izuzetne važnosti, kako za promicanje kvalitetnijeg odnosa policije i Udruga, tako i senzibiliziranja policijskih službenika za problematiku osoba s invaliditetom, stvaranje odnosa povjerenja, stupnjevito i u kontinuitetu kroz brojne aktivnosti.



Stranica