Suzbijanje rizičnih ponašanja mladih

Slika PU_KK/Vijesti/2015/09/postujte.znak..png

U cilju suzbijanja rizičnih ponašanja mladih, odnosno zaštite mladih od asocijalnih i devijantnih ponašanja, Policijska uprava koprivničko - križevačka provela niz preventivno-represivnih aktivnosti, a koje su se usporedno provodile i na području drugih policijskih uprava.

Foto: Ilustracija

U cilju suzbijanja rizičnih ponašanja mladih, odnosno zaštite mladih od asocijalnih i devijantnih ponašanja, Policijska uprava koprivničko - križevačka provela niz preventivno-represivnih aktivnosti, a koje su se usporedno provodile i na području drugih policijskih uprava.

Ove aktivnosti provodile su se intenzivno tijekom prethodna dva vikenda 9.-11. rujna i 16.-18. rujna 2016. godine

Postupajući sukladno odredbama Obiteljskog zakona policijski službenici u noćnom izlasku nakon 23 sata zatekli su 27 maloljetnih osoba mlađih od 16 godina bez pratnje punoljetne osobe. O njihovom zaticanju obaviješteni su roditelji i nadležni Centri za socijalnu skrb.

Kroz 52 provedena nadzora u tri ugostiteljska objekta utvrđeni su pekršaj usluživanja maloljetnika alkoholnim pićem, odnosno zatečeno je 12 maloljetnika u konzumaciji alkoholnog pića.  Protiv konobara, te pravne i odgovorne osobe podnesen je optužni prijedlog.

U nadzoru cestovnog prometa zatečeno je devet mladih vozača u kršenju odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih je šest vozača upravljalo vozilima pod utjecajem alkohola.

U nadzoru po odredbama zabrana prodaje alkoholnih pića i drugih pića koja sadrže alkohol, duhan i duhanske proizvode sukladno Zakonu o trgovini,  vršen je nadzor nad pet trgovina, kojom prilikom je utvrđen jedan prekršaj.

Izvršen je pregled 60 osoba u cilju utvrđivanja zlouporabe opojnih droga, a kod jedne osobe pronađeno je zabranjeno opojno sredstvo.

Također, provedene su preventivne aktivnosti u 14 odgojno - obrazovnih institucija, a koje su prvenstveno bile usmjerene na suzbijanje svih vidova neprihvatljivog ponašanja mladih.

Preventivne aktivnosti prometne policije provođene su kroz akciju "Poštujte naše znakove" i preventivnu akciju „Sigurno s HAK-om u školu“ koja je provedena u suradnji sa Auto klubom Koprivnica na središnjem gradskom trgu u Koprivnici. Isto tako, s ciljem ukazivanja na rizična i neprihvatljiva ponašanja mladih na okupljalištima mlađe populacije održane su četiri info - točke.

Ciljevi provedenih preventivno-represivnih aktivnosti policijskih službenika su doprijeti do svih društvenih struktura, upozoriti koliko su za mlade štetna asocijalna i neprihvatljiva ponašanja, koja su to ponašanja i kako ih prepoznati (noćni izlasci, konzumiranje alkohola i opojnih droga, duhanskih proizvoda). Obveza je roditelja i društva u cjelini reagirati na problematiku i poticati mlade na društvene i sportske aktivnosti, kao alternativu devijacijama, a sve kako bi se otkrili rizični čimbenici i reducirao svaki vid kažnjivog, neprihvatljivog i rizičnog ponašanja mladih.

Nužno je da djeca od što ranije životne dobi budu pozitivno usmjerena, kako u obitelji, tako i u školama, te upoznata koja su ponašanja za njih neprihvatljiva, štetna i na koji način da pristupe rješavanju možebitnih problema. Dakle, da ne posežu za sredstvima ovisnosti, ne čine prekršaje i kaznena djela, odnosno da se ponašaju u skladu s društvenim normama, uz nastojanje da slobodno vrijeme provedu sadržajno i kvalitetno. 



Stranica