Suzbijanje rizičnih ponašanja mladih

Slika /ikone/policija 2019. -1.jpg

Pojačane aktivnosti provedene su u prethodna dva vikenda, 13 do 15. i 20 do 22. rujna

Foto: Ilustracija

Sukladno početku školske godine 2019./2020. Policijska uprava koprivničko – križevačka je u cilju suzbijanja rizičnih ponašanja mladih, odnosno zaštite mladih od asocijalnih ponašanja, provela niz preventivno – represivnih aktivnosti.

Pojačane aktivnosti provedene su u prethodna dva vikenda, 13 do 15. i 20 do 22. rujna,  a usporedno su se provodile na području drugih policijskih uprava, odnosno na razini Republike Hrvatske.

Postupajući sukladno odredbi članka 93. Obiteljskog zakona policijski službenici su u noćnom izlasku nakon 23 sata zatekli devet maloljetnih osoba mlađih od 16 godina bez pratnje punoljetne osobe. O njihovom zatjecanju obaviješteni su roditelji i nadležni centri za socijalnu skrb.

Izvršeno je 58 nadzora ugostiteljskih objekata kojom prilikom je u tri lokala zatečeno pet maloljetnika u konzumaciji alkoholnih pića, radi čega su nadležnim prekršajnim sudovima protiv pravnih i odgovornih osoba te zaposlenika (konobara) podnijeti optužni prijedlozi iz članka 13. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (tri događaja).

Postupajući s ciljem utvrđivanja prekršaja iz čl.11 Zakona o trgovini, odnosno zabrane prodaje alkoholnih pića i drugih pića koja sadrže alkohol, duhana i duhanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina, proveden je nadzor nad tri trgovine, kojom prilikom nisu utvrđene povrede navedenog zakona.

U cilju suzbijanja zlouporabe opojnih droga izvršen je pregled 36 osoba, kojom prilikom je kod jedne pronađena manja količina opojne droge marihuane. Protiv počinitelja podnesen je optužni prijedlog radi prekršaja iz članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

U nadzoru prometa zatečeno je devet mladih vozača u kršenju odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega je četvero zatečeno da upravljaju pod utjecajem alkohola, jedan da upravlja prije stjecanja prava na upravljanje, odnosno bez položenog vozačkog ispita, jedan da nema kod sebe vozačku dozvolu, dva vozača nisu bila vezana sigurnosnim pojasom i jedan zbog nepropisne strane kretanja.

Ciljevi provedenih preventivno - represivnih aktivnosti policijskih službenika su doprijeti do svih društvenih struktura, upozoriti koliko su za mlade štetna asocijalna i neprihvatljiva ponašanja, koja su to ponašanja i kako ih prepoznati (noćni izlasci, konzumiranje alkohola, opojnih droga i duhanskih proizvoda), upozoriti na obveze roditelja i društva u cjelini, reagirati na problematiku i poticati mlade ne društvene i sportske aktivnosti, a sve kako bi se otkrili rizični čimbenici i reducirao svaki vid kažnjivog, neprihvatljivog i rizičnog ponašanja mladih.

Nužno je da djeca od što ranije životne dobi budu pozitivno usmjerena, kako u obitelji, tako i u školama te upoznata koja su ponašanja za njih neprihvatljiva, štetna i na koji način da pristupe rješavanju možebitnih problema. Dakle da ne posežu za sredstvima ovisnosti, ne čine prekršaje i kaznena djela, odnosno da se ponašaju u skladu s društvenim normama, uz nastojanje da slobodno vrijeme provedu sadržajno i kvalitetno.
 

Priopćenja