Tjedna informacija za 14. do 20. listopada 2019.g.

Slika /ikone/policija natpis.JPG

U proteklom tjednu zabilježeno je 14 kaznenih djela, četiri prekršaja narušavanja javnog reda i mira te 10 prometnih nesreća

Foto: Ilustracija

STANJE KRIMINALITETA    
                                        
U proteklom tjednu zabilježeno je 14 kaznenih djela, od kojih sedam kaznenih djela općeg kriminaliteta, pet kaznenih djela zlouporabe droga i dva kaznena djela iz područja maloljetničke delikvencije.

Kazneno su prijavljene četiri osobe.

STANJE JAVNOG REDA I MIRA

Zabilježena su četiri prekršaja narušavanja javnog reda i mira, od kojih dva prekršaja svađe i vike, prekršaj drskog ponašanja te prekršaj omalovažavanja i vrijeđanja policijskih službenika.

Prekršajno je prijavljeno pet osoba.      

STANJE SIGURNOSTI PROMETA

Zabilježeno je 10 prometnih nesreća, od kojih tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i sedam s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Lakše je ozlijeđeno dvoje vozača bicikala. Također, ozlijeđena je vozačica osobnog automobila i putnica u osobnom automobilu čije ozljede će biti poznate po zaprimanju liječničke dokumentacije.

ZAŠTITA OD POŽARA

U proteklom tjednu nisu zabilježeni požari i eksplozije.
 
OSTALI DOGAĐAJI
 
Nisu zatečeni maloljetnici mlađi od 16 godina u noćnom izlasku, suprotno odredbi Obiteljskog zakona o zabrani boravka na javnim mjestima nakon 23 sata bez odgovarajuće pratnje.
 
Dobro je podsjetiti
 
Biciklisti – oprezno u prometu
 
Biciklom se obavezno i uvijek treba kretati izgrađenim i obilježenim biciklističkim stazama, pješačko-biciklističkim stazama i biciklističkim trakama. Ukoliko se biciklista kreće prometnicom bez staza ili traka za kretanje biciklista, potrebno je kretati se što bliže desnom rubu kolnika u smjeru kretanja.

Dijete do 14.  ne smije samostalno upravljati biciklom na cesti. Iznimno može, ukoliko ga prati osoba koja je starija od 16. g. ili je nakon navršenih 9.g. prošlo program osposobljavanja za samostalno sudjelovanje u prometu biciklom i ima za to izdanu potvrdu. Djeca do 16.g. starosti obavezna su za vrijeme vožnje biciklom nositi zaštitnu kacigu.

Cesta se može prijeći na biciklu jedino na obilježenom biciklističkom prijelazu uz prethodnu provjeru da li je to sigurno, dok se bicikl ne smije nikada voziti na obilježenom pješačkom prijelazu prilikom prelaska ceste.

U grupi je potrebno voziti bicikl jedan iza drugoga, u koloni. Ruke moraju uvijek biti na upravljaču bicikla i ne smije se pridržavati za drugog biciklistu ili neko drugo vozilo jer se povećava opasnost od pada i događanja prometnih nesreća.

Prilikom skretanja potrebno se je uvjeriti pogledom iza lijevog odnosno desnog ramena da li se može skrenuti lijevo ili desno. Prije samog skretanja potrebno je dati znak lijevom ili desnom rukom, tako da su ostali vozači upoznati s vašom namjerom skretanja.

Kod skretanja ulijevo prvo se je potrebno prestrojiti uz središnju liniju, ponovno provjeriti da li se može sigurno izvršiti radnja, prateći zamišljeni luk koji povezuje središnju liniju  prometnice na kojoj se biciklista nalazi s desnim rubom prometnice kojom želi nastaviti kretanje, a nakon toga skrenuti u bočnu ulicu.

Prilikom zaustavljanja treba se kretati uz desni rub kolnika i pomicanjem ruke gore – dolje signalizirati ostalim sudionicima u prometu da će se zaustaviti.
 

Priopćenja