Rezultati pojačanog nadzora prometa - Biciklista upravljao pod utjecajem alkohola od 2,61 promil

Slika /ikone/policajac i vozilo.jpg

Tijekom vikenda sankcionirana su 182 prometna prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 18. do 21. listopada, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je sedam prometnih nesreća od kojih tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama su tri osobe ozlijeđene.

Prometne nesreće su zabilježene zbog nepropisnog skretanja, nepropisnog uključivanja u promet, nepropisne vožnje unazad, oduzimanja prednosti prolaska, vožnje na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisnog pretjecanja i nepropisnog kretanja kolnikom.

Jedna mlada vozačica izazvala je prometnu nesreću u kojoj su dvije osobe ozlijeđene, a uzrok nesreće bilo je nepropisno kretanje kolnikom uslijed čega je došlo do slijetanja osobnog automobila van kolnika i udara u drvo.

Tijekom vikenda sankcionirana su 182 prometna prekršaja od kojih 21 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 87 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 25 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i sedam prekršaja nepropisnog korištenja mobitela. Tijekom provedbe pojačanog nadzora tri vozača su bila smještena u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u nedjelju, 20. listopada, u 14.30 sati na Herešinskoj cesti u Koprivnici, kod 30 - godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,61 promil.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 19. listopada, u 23.48 sati na državnoj cesti broj 2, u Varaždinskoj ulici u Subotici Podravskoj, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 121 kilometar na sat iako je brzina kretanja vozila ograničena na 80 kilometara na sat.

Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja nisu zatečeni recidivisti.
Tijekom vikenda izvršen je nadzor 59 mladih vozača. Tri mlada vozača sankcionirana su zbog upravljanja vozilima za vrijeme kada u organizmu imaju alkohola (0,50 do 1,00 g/kg – 2, 1,00 do 1,50 g/kg - 1). U nedjelju, 20. listopada, u 2.25 sati u Prigorskoj ulici u Križevcima zatečen je 22 - godišnji mladi vozač kako pod utjecajem alkohola od 1,14 promila upravlja osobnim automobilom.
Mladi vozači sankcionirani su i zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa (1), nepoštivanja značenja prometnog znaka (1) i vožnje bez upaljenih svjetala na vozilu noću (1).

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Ističemo da vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno. Vozači koji se iz dvorišta, parkirališnih mjesta ili drugih površina uključuju u promet, dužni su propustiti sva vozila koja se kreću prometnicom na koju se uključuju. Također, ukoliko prilikom uključivanja iz primjerice dvorišta na prometnicu moraju prijeći nogostup ili biciklističku stazu, vozači motornih vozila moraju biti izrazito oprezno kako ne bi došlo do naleta na pješaka ili vozača bicikala. Prilikom vožnje unatrag potrebno je upaliti sva četiri pokazivača smjera.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila te da prate prometnu signalizaciju i postupaju sukladno njoj.
Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora. Ponovno podsjećamo vozače da upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića uvelike povećava mogućnost izazivanja prometnih nesreća i stradavanja u istima.

Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića. Naglašavamo da je nužno poštivati postojeća ograničenja brzine kretanja te brzinu uskladiti s karakteristikama ceste (zavoj, raskrižje i dr.), prometnom signalizacijom te vidljivošću i preglednošću ceste.

Vozače bicikala podsjećamo da su se obavezni kretati postojećim biciklističkim stazama i trakama. Ujedno ih podsjećamo da su se prilikom uključivanja u promet na cesti s biciklističke staze, iz dvorišta i sličnih površina dužni uvjeriti da ovu radnju mogu sigurno izvršiti te pritom moraju propustiti sva vozila koja se kreću cestom na koju se uključuju. Također ih podsjećamo da obilježeni pješački prijelazi nisu namijenjeni kretanju vozača bicikala već pješaka te je stoga nužno da vozači dolaskom do pješačkih prijelaza siđu s bicikla i pješice, gurajući bicikl kraj sebe, prijeđu preko ceste, nakon što se uvjere da istu mogu sigurno prijeći.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice.
Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon