Tjedna informacija za 26. rujna do 2. listopada 2016. godine

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/auto_policija06.jpg

STANJE KRIMINALITETA  U proteklom tjednu zabilježeno je 28 kaznenih djela, od čega dva kaznena djela gospodarskog kriminaliteta, 13 kaznenih djela općeg kriminaliteta, šest kaznenih djela iz područja maloljetničke delikvencije  

Foto: Ilustracija 

STANJE KRIMINALITETA                                            

U proteklom tjednu zabilježeno je 28 kaznenih djela, od čega dva kaznena djela gospodarskog kriminaliteta, 13 kaznenih djela općeg kriminaliteta, šest kaznenih djela iz područja maloljetničke delikvencije, četiri kaznena djela iz područja zlouporabe opojnih droga, dva kaznena djela organiziranog kriminaliteta i kazneno djelo iz područja sigurnosti cestovnog prometa. Kazneno je prijavljeno 19 osoba.

STANJE JAVNOG REDA I MIRA

Protiv javnog reda i mira zabilježena su tri prekršaja od kojih prekršaj tučnjave, prekršaj drskog ponašanja i prekršaj vrijeđanja i omalovažavanja policijskih službenika. Prekršajno je prijavljeno pet osoba.

STANJE SIGURNOSTI PROMETA

Zabilježeno je 13 prometnih nesreća, od čega pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i osam s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Teško je ozlijeđen putnik u osobnom automobilu i vozač osobnog automobila, a lakše su ozlijeđena tri vozača osobnim automobila, četiri putnika u osobnim automobilima i pješakinja.   

ZAŠTITA OD POŽARA

U proteklom tjednu zabilježen je požar na otvorenom prostoru. Jedna osoba je teže, a jedna lakše ozlijeđena. 

OSTALI DOGAĐAJI

Zatečen je jedan maloljetnik mlađi od 16 godina u noćnom izlasku, suprotno odredbi Obiteljskog zakona o zabrani boravka na javnim mjestima nakon 23 sata bez odgovarajuće pratnje.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Vozače molimo da poštuju ograničenja brzine kretanja, ali i da tijekom kiše i smanjene vidljivosti dodatno smanje brzinu kretanja svojih vozila.

Podsjećamo da je brzinu kretanja vozila potrebno dodatno smanjiti na dionicama cesta koje karakteriziraju zavoji, prijevoji i prilikom približavanja raskrižjima i obilježenim pješačkim prijelazima, kako bi se mogli, u slučaju potrebe, sigurno zaustaviti.

Ponovno ukazujemo na opasnosti koje sa sobom nosi upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola odnosno na povećanu mogućnost događanja prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama. Opetovano savjetujemo svim vozačima da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilom u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi službe, da zamole prijatelja ili člana obitelji koji posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koji nije konzumirao alkoholna pića da upravlja vozilom ili da vozilo ostave parkirano na parkiralištu i pješice se upute kući.

Sve vozače molimo za poseban oprez u zonama škola, te zasebno apeliramo da se u zonama škola poštuju prometna pravila i znakovi koja se odnose na ograničenje brzine kretanja, parkiranje i zaustavljanje vozila, prijevoz djece i poštivanje prava prvenstva djece – pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima.

Pješake i vozače bicikala molimo da za svoje kretanje koriste postojeće nogostupe i biciklističke staze/trake. Ujedno ih podsjećamo da za vrijeme smanjene vidljivosti (kiša, magla) te noću trebaju biti dodatno označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti odnosno reflektirajućom biciklističkom odjećom ili prslukom. Vozačima bicikala savjetujemo da za vrijeme kišnih oborina ne upravljaju biciklima na način da u jednoj ruci drže kišobran.



Stranica