U naselju vozio brzinom od 128 kilometara na sat, drugi upravljao pod utjecajem alkohola od 2,88 promila

Slika PU_KK/Vijesti/2018/07/policija.jpg

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, od 20. do 22. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća od kojih dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama je jedna osoba teže ozlijeđena, a druga lakše.

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina (2), oduzimanje prednosti prolaska (2) i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su dvije prometne nesreće od čega jednu nesreću s ozlijeđenom osobom u kojoj je vozač mopeda koji je nesreću izazvao sam lakše ozlijeđen. 

Tijekom vikenda sankcionirano je 130 prometnih prekršaja, od čega 21 prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 35 prekršaj upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom. 21 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa i četiri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela. U posebnu prostoriju za smještaj do prestanka djelovanja opojnog sredstva bio je smješten jedan vozača, dok su četiri vozača uhićena. Provedena su dva žurna prekršajna postupka, te je jedan vozač predan na izdržavanje izrečene kazne zatvora. 

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 22. srpnja, u Ulici Lukin Mekiš u Ferdinandovcu kada je 28 - godišnji vozač upravljao mopedom pod utjecajem alkohola od 2,88 promila pri čemu je izazvao prometnu nesreću u kojoj je lakše ozlijeđen.

Najveće prekoračenje brzine kretanja utvrđeno je u petak, 20. srpnja, u 18.45 sati na otvorenom dijelu državne ceste broj 2 između Virja i Đurđevaca kada je 23 - godišnji vozač zatečen kako upravlja osobnim automobilom krećući se brzinom od 159 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina ograničena na 90 kilometara na sat.

Najveća brzina u naselju izmjerena je u petak, 20. srpnja, u 23.16 sati u Radničkoj ulici u Đurđevcu, kada se vozač kretao osobnim automobilom brzinom od 128 kilometara na sat iako je u rečenoj ulici brzina ograničena na 50 kilometara na sat.   

Tijekom vikenda radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su tri  mlada vozača (do 0,50 g/kg – 1, od 1,00 do 1,50 g/kg – 1, iznad 1,50 g/kg – 1).  U nedjelju, 22. srpnja, u 23.38 sati u Ulici Mitrovica u Virju zatečen je  20 - godišnji mladi vozač kako upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,61 promila.

Ističemo i da su tijekom vikenda mladi vozači sankcionirani i zbog prekoračenja dopuštenih brzina kretnja (3), nekorištenja sigurnosnog pojasa (4) i nepropisnog korištenja mobitela (1). Najveće prekoračenje dopuštenih brzina kretanja kod mladih vozača, osim gore navedenog na otvorenom dijelu ceste, zabilježeno je i u naselju i to u petak, 20. srpnja, u 19.10 sati u Radničkoj ulici u Đurđevcukada je 21 - godišnji vozača upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 94 kilometara na sat iako je u rečenoj ulici brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve sudionike u prometu molimo za povećan oprez, poštivanje prometnih pravila i znakova, ali i međusobno uvažavanje. Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, kako ne bi dovodili u opasnost sebe ali i druge sudionike u prometu. Vozačima koji imaju namjeru konzumacije alkoholnih pića, savjetujemo da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti. Kako nam do kraja tjedna predstoje povremene, jače ili slabije kišne oborine, vozače podsjećamo da u takvim uvjetima trebaju smanjiti brzinu kretanja svojih vozila i povećati međusobni razmak, te upaliti svjetla na vozilima.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila, na nužnost poštivanja ograničenja brzina kretanja u naselju i van naselja, te povećan oprez prilikom pretjecanja i vršenja radnji vozilom u prometu. 

Sve sudionike molimo da poštuju prometne znakove kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“. Podsjećamo vozače koji skreću ulijevo, bilo na ravnom dijelu ceste bilo na raskrižju, da prije nego izvrše radnju skretanja moraju propustiti sve vozače koji im dolaze u susret. Na vozače apeliramo da se, prije nego što započnu vršenje radnji u prometu kao što su uključivanje u promet, obilaženje i pretjecanje vozila, vožnja unatrag i slično uvjere da istu mogu izvršiti na način koji neće ugroziti ostale vozače i pješake. Pješake podsjećamo da za svoje kretanje koriste nogostupe i obilježene pješačke prijelaze, te da se prije prelaska ceste uvjere da istu mogu sa sigurnošću prijeći. Tijekom noćnih sati i za vrijeme smanjene vidljivosti (kiše), pješaci trebaju biti dodatno označeni izvorom svjetlosti ili reflektirajućim materijalom kako bi bili što vidljiviji. 

Vozače bicikala podsjećamo da se trebaju kretati izgrađenim biciklističkim stazama te da se prije prelaska kolnika na obilježenom prijelazu biciklističke staze preko ceste trebaju uvjeriti da ga mogu sa sigurnošću prijeći. Vozači bicikala noću i za vrijeme smanjene vidljivosti (kiša) moraju biti dodatno označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom ili reflektirajućim prslukom ili reflektirajućim materijalom, te moraju imati upaljena svjetla na vozilu. Obzirom na kišu, vozače bicikala savjetujemo da koriste kišne kabanice na koje će staviti reflektirajući prsluk ili drugi reflektirajući materijale, a ne kišobrane, jer kišobrani onemogućuju uočavanje reflektirajućeg materijala vozačima koji se kreću iz suprotnog smjera prema njima. Podsjećamo vozače bicikala da nogostupi i obilježeni pješački prijelazi nisu namijenjeni za vožnju biciklista već kretanje pješaka, te da su dužni sići s bicikala i kretati se pješice.  Vozači i svi putnici u motornim vozilima dužni su koristiti sigurnosni pojas. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.



Pisane vijesti