U sastavu zločinačkog udruženja nabavljali, kupovali, skladištili i preprodavali duhan

  • Slika /PU_KK/Vijesti/2022/11/DSC_0205.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Sumnja se da su osumnjičeni na ilegalnom tržištu prodali najmanje 61 tonu duhana, čime su Državni proračun Republike Hrvatske, na ime neplaćenih trošarina, oštetili za najmanje 52.460.000,00 kuna te ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 15.270.000,00 kuna, koju su međusobno podijelili ovisno o ulogama u zločinačkom udruženju

Foto: Pu koprivničko-križevačka

Policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Zagreb i Sektorom za mobilne jedinice Carinske uprave Republike Hrvatske, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje nad 10 hrvatskih državljanina zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine, pomaganja u nedozvoljenoj trgovini, nedozvoljene proizvodnje i pomaganja u nedozvoljenoj proizvodnji, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Utvrđena je sumnja da su se osumnjičeni od 28. studenoga 2021. do studenoga ove godine povezali u zločinačko udruženje te u međusobnom dogovoru i međusobno podijeljenim ulogama nabavljali, kupovali i skladištili veće količine duhana u listu radi njegove daljnje obrade i preprodaje na ilegalnom tržištu te rezanja i dodavanja aroma. Rezani duhan su potom pakirali u neoriginalne vrećice, neoznačene markicama Ministarstva financija, a potom su ga prodavali na ilegalnim tržištima u Hrvatskoj.

Sumnja se da su osumnjičeni na ilegalnom tržištu prodali najmanje 61 tonu duhana, čime su Državni proračun Republike Hrvatske, na ime neplaćenih trošarina, oštetili za najmanje 52.460.000,00 kuna te ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 15.270.000,00 kuna, koju su međusobno podijelili ovisno o ulogama u zločinačkom udruženju.    

Tijekom završne akcije kriminalističkog istraživanja, po nalogu Županijskog suda u Zagrebu, izvršene su pretrage osoba, prijevoznih sredstava, stanova, kuća i drugih prostora na zagrebačkom području i području Bjelovarsko-bilogorske županije, kojima se koriste osumnjičeni te je pronađeno i oduzeto 2,3 tone sitno rezanog duhan, 430 kg duhana u listu, 19.843 komada vrećica ispunjenih duhanom raznih oznaka proizvođača, 154.960,00 kuna i 53.090 eura, veća količina praznih vrećica za duhan, pištolj sa streljivom, razni strojevi za obradu i pakiranje duhana, vage i dr. 

Nakon završetka kriminalističkog istraživanja devet osumnjičenika predano je pritvorskom nadzorniku Pritvorske jedinice Policijske uprave Zagrebačke, a kaznena prijava podnesena je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.
 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon