U tri nesreće ozlijeđene dvije osobe

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/auto_policija06.jpg

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježene su dvije prometne nesreće u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene, te prometna nesreća s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. 

Foto: Ilustracija

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježene su dvije prometne nesreće u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene, te prometna nesreća s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom.

Prometna nesreća s ozlijeđenom osobom zabilježena je jučer, 5. srpnja, oko 13.35 sati u Koprivnici na zaobilaznoj cesti, gdje je zbog vožnje na nedovoljnoj udaljenosti pri vožnji u slijedu došlo do sudara osobnog automobila i automobila s prikolicom. Jedan je vozač lakše ozlijeđen.

Također, jučer oko 22.58 sati, između Rakitnice i Hampovice zbog vožnje na nedovoljnoj udaljenosti pri vožnji u slijedu sudarili su se teretni i osobni automobil. Osobni automobil je prethodno naletio na srneću dviljač. Lakše je ozlijeđena putnica osobnog automobila.

Prometna nesreća s materijalnom štetom zabilježena je jučer, 5. srpnja, oko 19.10 sati u Koprivnici, na parkiralištu u Ulici braće Radić, gdje je zbog nepropisne vožnje u nazad osobni automobil udario u parkirani automobil. Vozač je bio pod utjecajem alkohola od 2,21 promil i uhićen je.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Vozače bicikala podsjećamo da su se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, potrebno je kretati se što bliže desnom rubu  kolnika.

Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti.

Podsjećamo sve vozače da su se dužni kretati lijevom prometnom trakom na dovoljnoj udaljenosti od središnje linije i od desnog ruba kolnika kako ne bi došlo do slijetanja vozila s ceste ili prelaska na suprotni prometni trak i udara u drugo vozilo. Podsjećamo sve sudionike u prometu da postupaju sukladno postavljenim prometnim znakovima na raskrižju i svjetlima semafora, a kojima se regulira prednost prolaska na raskrižjima.

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo da u slučaju da su konzumirali alkoholna pića, droge ili lijekove koje smanjuju vozačke sposobnosti odnosno ukoliko osjećaju umor, niti ne pokušavaju upravljati mopedom ili motociklom u prometu na cesti jer ove okolnosti povećaju mogućnost događanja prometne nesreće ili pada s vozila. Također ih molimo da ne „sijeku“ zavoje i da ne ulaze „u škare“.

Vozači i putnici u motornim vozilima koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica. 



Stranica