Upravljao automobilom 209 kilometara na sat

Slika PU_KK/Vijesti/2017/04/vozilo.png

Najveće prekoračenje brzine kretanja van naselja utvrđeno je u 18.30 sati na državnoj cesti D 10, brzoj cesti Križevci – Vrbovec, gdje je 49 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 209 kilometara na sat, iako je na ovoj dionici državne ceste najveća dopuštena brzina kretanja ograničena na 100 kilometara na sat. Protiv vozača biti će podnesen optužni prijedlog.

Foto: Ilustracija

Jučer, 25. svibnja, od 16 do 22 sata na području PP Križevci proveden je pojačani nadzor prometa usmjeren na nadzor brzine kretanja, alkoholiziranosti vozača, mlade vozače i vozače mopeda i motocikala.

Izvršen je nadzor 49 vozača i vozila, od čega jednog vozača bicikla, tri vozača motocikla, dva vozača teretnih vozila i 43 vozača osobnih automobila.

Utvrđeno je 20 prometnih prekršaja od čega 12 prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, dva nekorištenja sigurnosnog pojasa, nekorištenje zaštitne kacige, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilom za koje je istekla registracija, upravljanje motornim vozilom prije stjecanja prava, upravljanje neregistriranim vozilom i upravljanje neosiguranim vozilom.

Prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola utvrđen je u 17.35 sati u Apatovcu, gdje je 68 - godišnji vozač upravljao mopedom pod utjecajem alkohola od 2,15 promila. Vozač je bio uhićen.

U naselju je utvrđeno osam prekoračenja dopuštenih brzina kretanja  (četiri s prekoračenjem 10 do 20 kilometara na sat, dva 20 do 30 kilometara na sat i dva 30 do 50 kilometara na sat), a van naselja četiri (tri s prekoračenjem 30 do 50 kilometara na sat i jedno s više od 50 kilometara na sat).

Najveće prekoračenje brzine kretanja u naselju utvrđeno je u 17.01 sati na državnoj cesti D 28 u Kuštanima, gdje je 20 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 119 kilometara na sat, iako je na ovoj dionici najveća dopuštena brzina kretanja ograničena na 70 kilometara na sat.

Najveće prekoračenje brzine kretanja van naselja utvrđeno je u 18.30 sati na državnoj cesti D 10, brzoj cesti Križevci – Vrbovec, gdje je 49 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 209 kilometara na sat, iako je na ovoj dionici državne ceste najveća dopuštena brzina kretanja ograničena na 100 kilometara na sat. Protiv vozača biti će podnesen optužni prijedlog.

Izvršen je nadzor dva vozača mopeda i vozača motocikla, od kojih su dva vozača mopeda zatečena u činjenju prekršaja. U 21.15 sati u Ulici Krunoslava Heruca u Križevcima zatečen je 17 - godišnji vozač kako upravlja neregistriranim i neosiguranim mopedom prije stjecanja prava, pri čemu 20 - godišnji putnik kojeg je prevozio nije koristio zaštitnu kacigu.

Prilikom nadzora sedam mladih vozača u činjenju prekršaja zatečena su dva mlada vozača, od kojih je jedan prekoračio je dopuštenu brzinu kretanja u naselju, dok je drugi upravljao neregistriranim i neosiguranim mopedom prije stjecanja prava.

U predstojećem razdoblju Policijska uprava koprivničko - križevačka i nadalje će provoditi ciljane pojačane nadzore prometa usmjerene na najčešće uzročnike prometnih nesreća.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače motornih vozila pozivamo na poštivanje ograničenja brzine kretanja vozila izražene prometnim znakovima i pravilima. Ujedno, sve vozače podsjećamo da moraju brzinu kretanja svog vozila prilagoditi stanju i osobinama prometnice, postavljenim prometnim znakovima, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti odnosno da sukladno uvjetima na kolniku smanje brzinu kretanja svog vozila.

Sve vozače motornih vozila pozivamo na povećani oprez prilikom vršenja radnji vozilom u prometu odnosno pozivamo da prilikom uključivanja u promet, pretjecanja, skretanja, obilaženja i vožnje unatrag vode računa i svojoj sigurnosti ali i o sigurnosti ostalih sudionika u prometu, te da rečene radnje izvrše tek nakon što se uvjere da ih mogu sigurno izvesti. Molimo vozače osobnih automobila, teretnih vozila i traktora da posebnu pozornost posvete vozačima mopeda, motocikala i bicikala te pješacima.

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti jer alkohol negativno utječe na vozačke sposobnosti, čime se  uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima u prometu, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Roditelje podsjećamo da vode računa da se njihova djeca nepotrebno ne zadržavaju na kolniku prometnica, te da ih podsjete da cesta nije mjesto za igru. Isto tako, roditelje podsjećamo da ne omogućuju svojoj djeci upravljanje motornim vozilima ukoliko isti ne posjeduju valjanu vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije vozila.

Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti, odnosno vozače bicikala na korištenje biciklističkih staza i traka, te korištenje reflektirajuće biciklističke odjeće ili prsluka kao i svjetala na biciklu tijekom noći i smanjene vidljivosti.

Vozače mopeda i motocikala, kao i putnike na njihovim vozilima, podsjećamo da obavezno koriste zaštitnu kacigu, te da poštuju prometne propise glede brzine i konzumacije alkohola, da ne ulijeću u „škare“, da ne pretječu druga vozila na nepreglednim mjestima (prijevoji, nadvožnjaci, oštri zavoji) i s nedozvoljene strane, te da ne skidaju zaštitu od buke sa svojih vozila.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima trebaju koristiti sigurnosni pojas, a djeca koja se prevoze u automobilima trebaju biti smještena u pravilno pričvršćene dječje autosjedalice i vezana sigurnosnim pojasom sjedalice odnosno sigurnosnim pojasom u vozilu ukoliko koriste “boostere”. Ujedno podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilom nije dozvoljena uporaba mobitela, osim ukoliko se koristi uređaj koji omogućava uporabu mobitela bez uporabe ruku.



Stranica