Zabilježena prometna nesreća s materijalnom štetom

Slika /ikone/1 policija natpis2.jpg

Protiv obojice sudionika prometne nesreće bit će pokrenut prekršajni postupak u domeni njihove prekršajne odgovornosti te obavijest nadležnom centru za socijalnu skrb

Foto: Ilustracija

Jučer, 12. listopada, oko 13.25 sati, u Koprivnici 60-godišnji vozač upravljao je teretnim vozilom Peugeot koprivničke registarske oznake krećući se Kolodvorskom ulicom u smjeru raskrižja s Ulicom Ante Starčevića. Uslijed neprilagođene brzine vozač je prednjim djelom vozila udario u bočnu stranu bicikla, kojim se nepropisno iz smjera pješačkog pothodnika ispod pruge u promet uključio 15-godišnjak, krećući se bez zaštitne kacige na glavi preko obilježenog pješačkog prijelaza.
Protiv obojice sudionika prometne nesreće bit će pokrenut prekršajni postupak u domeni njihove prekršajne odgovornosti te obavijest nadležnom centru za socijalnu skrb.

Dobro je podsjetiti

Biciklisti – oprezno u prometu
 
Biciklom se obavezno i uvijek treba kretati izgrađenim i obilježenim biciklističkim stazama, pješačko-biciklističkim stazama i biciklističkim trakama. Ukoliko se biciklista kreće prometnicom bez staza ili traka za kretanje biciklista, potrebno je kretati se što bliže desnom rubu kolnika u smjeru kretanja.
Djeca do 16.g. starosti obavezna su za vrijeme vožnje biciklom nositi zaštitnu kacigu.
Cesta se može prijeći na biciklu jedino na obilježenom biciklističkom prijelazu uz prethodnu provjeru da li je to sigurno, dok se bicikl ne smije nikada voziti na obilježenom pješačkom prijelazu prilikom prelaska ceste.
Prilikom skretanja potrebno se je uvjeriti pogledom iza lijevog odnosno desnog ramena da li se može skrenuti lijevo ili desno. Prije samog skretanja potrebno je dati znak lijevom ili desnom rukom, tako da su ostali vozači upoznati s vašom namjerom skretanja.

Brzina je jedan od najčešćih uzroka događanja prometnih nesreća

Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).

Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.

Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.                                                                 


 

Pisane vijesti | Promet i vozila