Koprivnica: Info točka usmjerena na mlade vozače

Slika /PU_KK/Vijesti/2021/10/info točka 12.10.JPG

Prisutnima je upućena poruka "Biti vozač je super, ali nosi odgovornost za sebe i druge sudionike u prometu"

Foto: Pu koprivničko-križevačka

Jučer, 12. listopada, u Koprivnici, policijske službenice Postaje prometne policije Koprivnica održale su info točku usmjerenu na mlade vozače, a sve s ciljem kako bi se smanjio broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju mladi vozači.

Mladi vozači kao jedna od ugroženijih skupina u prometu, češće sudjeluju u prometnim nesrećama uzrokovanim brzinom, pri pretjecanju, nepoštivanju prednosti prolaska ili gubitkom kontrole nad vozilom.  Razloga ima puno, ali najčešći je nedostatak iskustva. Prisutni kandidati za mlade vozače i mladi vozači upoznati su s prometnim pravilima koja se odnose na njih. Posebno im je skrenuta pozornost na alkohol koji se kod njih ne tolerira te da ne smiju upravljati vozilom ako su pod utjecajem droga i/ili lijekova.

Ako u razdoblju od dvije godine prikupe devet negativnih prekršajnih bodova, rješenjem će im se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola. Vozački ispit se može ponovno polagati nakon dvije godine, no prije toga se mora ponovno proći postupak osposobljavanja za vozača. Odluči li vozač upravljati vozilom unatoč tome što mu je vozačka dozvola oduzeta novčana kazna je od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana. Također, prisutni su upoznati sa tzv. "četiri ubojice u prometu" - alkohol, brzina, pojas, mobitel. Mobitel se nerijetko viđa u rukama mladih vozača i njegovo korištenje odvraća pozornost prilikom sudjelovanja u prometu.

Po završetku zajedničkog druženja prisutnima je upućena poruka "Biti vozač je super, ali nosi odgovornost za sebe i druge sudionike u prometu" te su im podijeljeni promidžbeni materijali Policijske uprave.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica